Life Erdős Norbert 2024. 06. 05.

Így tréningeld az agyad, hogy optimistább légy

Az optimisták gazdagabbak, tovább élnek, sikeresebbek az életben, a munkában és a kapcsolatokban. Legalábbis ez terjedt el róluk széles körben. Te sem akarsz ebből kimaradni, igaz?

Több mint 200 ezer ember bevonásával készült az a tanulmány, amely megállapította, hogy az optimizmus számos pozitív eredménnyel jár. Az optimista embereknek általában jobb immunrendszerük, jobb a szívműködésük és még számos pozitív egészségügyi mellékhatása van a pozitív gondolatoknak – olvasható a New York-i Egyetem klinikai pszichiátriai adjunktusa, dr. Sue Varma könyvében.

Amellett, hogy az optimizmus egyenes út az egészségesebb élethez, Varma arra is rámutat, hogy az optimisták gazdagabbak és sikeresebbek is.

Bár egy kicsit egy tyúk és tojás szituáció (ki ne lenne optimista, ha egészséges, gazdag és sikeres?), de van egy jó hírünk: a pesszimisták számára is vannak módszerek, hogy megváltoztassák a gondolkodásmódjukat.

Az egyik módszer, amit pesszimistaként kipróbálhatsz, az úgynevezett ABC-elmélet:

Végtelenül egyszerű a dolog, annyi a lényege, hogy egy negatív eseményre tudatosan pozitívan reagálsz. Például, ha valaki bevág a sor elejére autóval, pedig te már 20 perce vársz a dugóban, elhiteted magaddal, hogy nem egy utolsó bunkó, hanem talán azért siet, mert vészhelyzet van. (ABC mint aktiváló esemény, a saját hitünk – angolul belief – azt illetően, mit is jelenthet és következmény – angolul consequence.) 

Egy másik taktika a “három áldás” gyakorlata:

Az ötlet szintén roppant egyszerű: minden nap írj le három dolgot, ami aznap jól sikerült. Az ötlet lényege, hogy a legtöbb ember sokat panaszkodik, és nap végén hajlamosak vagyunk csak a negatív dolgokra emlékezni, pedig biztosan történtek pozitív dolgok, még ha apróságnak tűnnek is. Na ezeket a pozitívumokat kell este leírni és átgondolni.

Higgyétek el, működik, próbáltam. Már az alvás is sokkal nyugodtabb lesz, ha ilyen elmeállapotban hunyod le a szemed.

Ami még segíthet:

  • A “Mi a legrosszabb, ami történhet?” kérdést fordítsd “Mi a lehetséges legjobb kimenetel?”-re.
  • Ossz meg optimista gondolatokat, nézeteket másokkal.
  • Vedd körül magad optimista emberekkel.
  • A híreket válogasd meg, a negatív dolgokat ne olvasgasd, vagy sokkal kevesebbszer.

Ez is egy optimista cikk, szóval ha elolvastad, és a nap végén pozitív dologként fogsz visszagondolni rá, esetleg megfogadod a benne lévő tanácsokat, akkor már megérte.

Forrás: fastcompany.com
Kép(ek) forrása: Getty Images / baramee2554