Life Fehér Patrik 2024. 06. 05.

Rendes munkabért fizet videojátékozásért az IKEA

Az IKEA úgy döntött, nyit egy virtuális boltot a Roblox nevű játékon belül. Az itt dolgozó karakterek még fizetést is kaphatnak munkájukért, épp annyit, mint a való életben.

Manapság a távmunka már nem annyira hihetetlen és megfoghatatlan, mint akár néhány évvel ezelőtt, azonban az IKEA még ezt is újragondolta. A svéd bútoráruház ugyanis kitalálta, hogy nyit a fiatalabb generáció felé: ezt egy népszerű videojátékon, a Robloxon keresztül teszi meg. Ez a játék igazából egy virtuális univerzum, egy játékkészítő rendszer, ahol a felhasználók gyakorlatilag létrehozhatják a saját kis világukat saját közösségekkel, funkciókkal, miegymással.

Ide szállt be az IKEA is, mégpedig úgy, hogy nyitott egy olyan kék-sárga bútoráruházat a virtuális térben, amilyenekkel a való életben is találkozhatunk. Van minden a rengeteg lapra szerelt bútortól és a berendezési tárgyaktól a raktárig és a svéd étteremig, a pixelfalak között pedig a Robloxban alkotott karakterek mozoghatnak.

Kép: Roblox

Kép: Roblox

Az áruházba azonban a vevőkön kívül dolgozók is kellenek. A szerepjátékokban mindig vannak persze olyanok, akik szeretik ezt csinálni, a virtuális munka lehet kikapcsolódás is. Jelen esetben azonban extra motivációt jelenthet, hogy az online melósok egy része fizetést is kap.

A június 24-én nyíló üzletbe tíz, rendes műszakokban dolgozó játékmunkást keresnek, akik

13,15 fontos (6 ezer forintos) órabért kapnak

– ez épp annyi, amennyit hasonló munkakörökben keresnek Londonban

Kép: Ikea

Kép: IKEA

Az IKEA kezdeményezésének célja az, hogy a pályaválasztás küszöbén álló fiatalok betekintést nyerjenek a márka világába a munka oldaláról is. A résztvevők felfedezhetik, milyen karrierlehetőségek várnak rájuk, ha egy nap netán itt helyezkednének el a való életben, beleértve minden részleget a logisztikától kezdve a konyhai kiszolgálásig.

Aki pénzt szeretne kapni a játékért, annak be kell adnia egy önéletrajzot és egy kérdőívet is ki kell töltenie, a kiválasztás a virtuális bolt nyitása előtti héten történik. A munkára csak az Egyesült Királyságban és Írországban élők jelentkezhetnek, és csak akkor, ha elmúltak már 18 évesek.

Forrás: Ikea
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Brandon Bell/Getty Images