Life Kovács Miklós 2024. 06. 06.

Só helyett elektromossággal fűszerezhetjük a jövő ételeit

A japánok feltalálták az okoskanalat, ami többéves fejlesztés után most piacra kerül egyedi, ízesítő funkcióval, ami leginkább a sót pótolja az ételekben.

Korábban már bemutattunk egy hasonló megoldású kanalat, sőt evőpálcát is, amitől sósabbnak érezzük az ételeket, de létezik már ezen az elven működő koktélospohár is. Ezek mind csak kísérleti fázisban lévő projektek voltak, de most úgy tűnik, a japán Kirin piacra dobja az első, kereskedelmi forgalomban kapható ételsózó okoskanalat. 

Az egészségre nagy gondot fordító japánok praktikus okból fejlesztenek ilyen kütyüt, a só túlzott alkalmazása ugyanis jól dokumentált probléma Japánban. Az ősi ízfokozó túlzott használata magas vérnyomást, egyéb szív- és érrendszeri betegségeket eredményezhet. 

Erre a problémára kerestek olyan választ, amivel a kecske is jóllakik, és a káposzta is megmarad. Itt jön a képbe az Elecispoon, ami trükkös, elektromos impulzusokkal csapja be az étkező ízlelőbimbóit. Az Elecispoon némi elektromos töltéssel látja el az ételt, amivel érintkezik, a szájhoz érve pedig a nyelvre is kiterjeszti ezt a hatást. Ennek eredménye, hogy az ételben található nátrium-klorid-részecskék szétszórt állapot helyett egy helyre összpontosulnak, ami erősebb ízérzetet eredményez. Vagyis az enyhén sózott ételt is erősebben sósnak érzékeli a falatozó ember. 

Mivel a sós ízt mindannyian különböző mértékben észleljük, ezért az Elecispoon is több intenzitási fokkal rendelkezik. Összesen négy szintet terveztek hozzá a készítők, de a Kirin sajtóanyaga szerint egyik sem okozhat érezhető áramütést, sőt még bizsergést sem. Mivel a trükkhöz elektromosság kell, így a kanál szára elég pufók, ebbe építették bele a 3 voltos, újratölthető lítiumion-akkumulátort. 

Jól jöhet az eszköz azok számára, akik sómentes diétával kénytelenek élni, de azért sokan kiesnek a felhasználói körből: akik fémallergiásak, arcidegbénulásban szenvednek, nem érzik megfelelően a fájdalmat vagy a hőmérsékletet, elektromossággal működő implantátummal rendelkeznek, fogászati kezelés alatt állnak, azok számára nem ajánlott az Elecispoon használata. 

Egyelőre nálunk marad a visszafogott diéta, az Elecispoon ugyanis a japán belpiacon jelenik meg majd először, 46 ezer forintnak megfelelő áron.

Forrás: New Atlas
Kép(ek) forrása: Kirin