Life Kovács Miklós 2024. 06. 09.

Átlagembernek lábgyilkos ez a szent lépcsősor

Több ezer lépcsőfok vezet fel a kínaiak szent hegyére, a túrának pedig olyan emberek is nekivágnak, akiknek nem igazán kellene.

A Tajsan-hegy egy ősi, szent hegy a kínai Santung tartományban, Tajan várostól északra, az “Öt nagy hegy” egyike. Az öt közül is gyakran a legjelentősebbnek tekintik, a napfelkeltével, a születéssel és a megújulással azonosítanak. A Taj-hegy már több mint 3000 éve zarándokhely és Kína egyik legjelentősebb ceremoniális helyszíne. Ezért átlagemberek is felkeresik, kevésbé sportosak, fiatalok, öregek, gyerekek és felnőttek. 

Csakhogy a zarándoklat nem pár perces kis túra csupán, a csúcsra többek között egy régi lépcsősoron is fel lehet jutni. 1545 méteres magasságról van szó, de az indulás 150 méteren található, tehát igen komoly túrára vállalkozik, aki ide fel akar jutni. Egyes helyeken 6300, máshol 7200 lépcsősfokról szólnak a beszámolók, valószínűleg sokan elvesztették a fonalat, amikor felfelé mászva próbálták fejben tartani, épp hol tartanak. Az út edzettségtől függően 4-6 óráig tarthat, a közösségi oldalakon terjedő gyűjtés szerint pedig vannak, akik életük legkomolyabb kihívásával néztek szembe.

Lábuk remeg, akár a kocsonya, vannak akik összeesnek, nem bírják folytatni. Mások négykézláb küzdenek, vagy bottal segítenek be a remegő lábaknak. Szerencsére van mentőszolgálat, akik hordággyal és megfelelő izomzattal készülnek a zarándokok mentésére. Aki nem érzi magát elég jó kondícióban, azok számára van felvonó is a csúcsig.

Forrás: News18.com
Kép(ek) forrása: Getty Images