Life Kovács Miklós 2024. 06. 10.

A fenekünk barátja lehet ez a kerékpáros nyereg

Nagyon más lehet a kerékpározás, ha világsiker lesz ebből az Ausztráliában kifejlesztett furcsa ülésből. A fenekünk állítólag nagyon fog neki örülni.

Robin Macan ausztrál mérnök fejéből pattant ki egy forradalmi ötlet, amely szinte teljes mértékben átalakítja a jó öreg kerékpáros nyerget. A nyers elgondolást az ipari formatervező Philippe Guichard közreműködésével csiszolták működőképes termékké, majd a Melbourne-ben található Whistle Design Group végezte el a végső simításokat. 

A fenekünk barátja lehet ez a kerékpáros nyereg

A dizájn legnagyobb újítása, hogy a nyerget kettéosztották, így független mozgást biztosít a lábaknak. A két nyeregrész a csípőízület által meghatározott íven csúszik egy sínrendszer segítségével. Ezzel egyrészt kényelmesebb, másrészt kíméletesebb, mint egy fix, hagyományos ülés. Ennek következtében a pedálozás során a csípőcsontokra nehezedő nyomás jobban oszlik el, és hosszú távon kevésbé fárasztó a tekerés. 

A speciális kialakításnak köszönhetően változtatható a nyereg helyzete, magassága, szöge és szélessége. Így könnyen kialakítható a legkényelmesebb üléspozíció, legyen szó akár magas, akár alacsony kerékpárosról. A technológia egyelőre gyerekcipőben jár, az újdonságra fogékony kerékpárosok levélben kérhetnek a cégtől árajánlatot a fenékkímélő ülésre.

Forrás: New Atlas
Kép(ek) forrása: ataraxyBSC