Life Kovács Miklós 2024. 06. 12.

Az Apple is beveti a mesterséges intelligenciát

Az Apple sem marad ki az iparágat átjáró őrületbő, mesterséges intelligenciával működő funkciókat ad az iPhone, Mac és egyéb termékeinek szoftvereihez

Az Apple június 10-én, a  a 2024-es fejlesztői konferencián (WWDC) hivatalosan is lerántotta a leplet több újításról. A friss funkciók, új szoftverek között kiemelkedő szerepet kap majd a mesterséges intelligencia, jön az Apple Intelligence, ami az összes Apple-eszköz használatára hatással lesz a jövőben. 

Az új MI házon belüli fejlesztés, ami elérhető lesz az iOS 18, az iPadOS 18 és a macOS Sequoia ősszel megjelenő változataiban, de nem minden készüléken. Csak a legújabb és legerősebb Apple-hardverek számára teszik elérhetővé a szolgáltatást, az iPhone 15 Pro és 15 Pro Max, valamint az M1-es vagy újabb chippel rendelkező iPadek és Macek vannak a kiválasztottak között. 

Tehát a legújabb, legdrágább termékek privilégiuma lesz az Apple Intelligence, ezzel lehet, hogy az eladások felpörgetése a cél, szakértők szerint pedig az is elképzelhető, hogy a régebbi hardver nem tudná olyan teljesítménnyel futtatni a funkciót, amiyet az Apple elvár. 

Személyi asszisztens a zsebben

Az Apple mesterséges intelligenciája több funkcióval fog bírni, segít a szövegezésben, írásban, képes összefoglalni az e-mailekben és más alkalmazásokban lévő szöveget, és automatikusan megfogalmazza az e-mailekre adott válaszokat. Lesz benne képgenerátor funkció, szöveges prompt alapján több stílusban képes majd fotókat előállítani, vagy meglévő képeket feljavítani, átalakítani. Sőt, saját emoji generálására is képes lesz a rendszer, ez ám a hasznos funkció. 

A Siri is lépett egy szintet, a folyamatban levő beszélgetésben visszautalhatunk egy korábbi kérésre, parancsra, javult a beszédértés, megkérhetjük bármilyen telefonos parancs végrehajtására. Valódi személyi asszisztens akar lenni, aki ismeri a “főnökét”, annak szokásait, ízlését. Tudja merre jár, milyen szolgáltatásokat vesz igénybe, és ezek alapján finomítja a válaszait, visszakeres a levelek, képek között, előtúr akár egy olyan képet is, amit hónapokkal ezelőtt küldtünk el egy barátunknak, családtagunknak. 

Ha pedig képességein túlmutató feladatot kap, akkor az iparág legjobbját kapcsolja tovább, ezt a mankót a ChatGPT biztosítja, méghozzá a legfrissebb modell, a 4o. Ezeket a jövőbe mutató funkciókat még fejlesztik, ősszel csak részlegesen kerülnek bele az új operációs rendszerekbe, a teljes aktiválást 2025-re tervezik. Ám erre is igaz, hogy csak angol nyelven lesz elérhető, további nyelvek érkezéséről nem ejtett szót az Apple.