Life Kovács Miklós 2024. 06. 12.

Érzelmes nevet adtak a foci-Eb labdájának

Technikailag eddig sosem látott újításokat hoz a 2024-es foci-Eb hivatalos, Adidas által tervezett labdája, a mozgását követő szenzor is került bele.

Az Adidas technikai fejlesztése példátlan betekintést nyújt a labda mozgásának minden elemébe, ez pedig segíti a VAR ítéletét is. Tavaly november 15-én Philipp Lahm tornaigazgató és Manuel Neuer világbajnok kapus Berlinben prezentálta a játékszert, amelyet a környezettudatosság jegyében alkottak meg újrahasznosított poliészter és vízbázisú festék felhasználásával. A labda elkészítéséhez az Adidas minden eddiginél több újrahasznosított, illetve természetbarát anyagot (például kukoricarost, cukornád és fapép) használt.

A szervezők szerint a labda díszítése a fekete-fehér és színes – piros, kék, narancssárga, zöld – szárnyformákkal, ívekkel, valamint pontokkal az Eb energiáját tükrözi. A tornának otthont adó városok neve és a stadionok illusztrációja is megjelenik rajta.

A tíz rendező város mindegyike 900 labdát kapott a német sportszergyártótól, hogy azokat szétossza a helyi iskoláknak. A Fussballliebe – ahogy németül hívják, magyarul a futball szeretete/foiszerelem – normál méretű másolata nagyjából 10 ezer, az eredeti labda pedig körülbelül 45 ezer forintért kapható Magyarországon.

Forrás: Infostart/MTI
Kép(ek) forrása: MTI/Illyés Tibor