Life Kovács Miklós 2024. 06. 16.

Sörben fürdenek a wellnessezők

Lassan globális jelenségnek számít a Csehországból indult sörwellness, amelyben a sör mint a fürdés fűszere jelenik meg.

Zajlik a foci ünnepe, az Európa-bajnokság, természetesen megugrott a sörfogyasztás, mondhatni a szurkolók úsznak a sörben minden gól után. Azonban vannak, akiknek ehhez meccs sem kell, és szívesen merülnek alá egy sörös fürdőben. 

Ők a sörwellness hívei, akik Európa mellett az Egyesült Államokban is egyre többen vannak. A tevékenység nem merül ki annyiban, hogy a forró fürdőben ülve ledöntünk pár hűvös sört, a gyökerei nem meglepő módon Csehországból erednek. A csehek nem csak inni szeretik a komló levét, hanem szívesen fürödnek is benne, a sörfürdőnek ugyanis pozitív egészségügyi hatást tulajdonítanak. 

A sör elemei a főszereplők

Lényegében egy spakezelésről van szó, amelyben a fürdéshez a sört magát vagy egyes elemeit használják, a vizet különösen aromás komlóval, élesztővel és árpával fűszerezik. Bár megbízható tudományos kutatások nem születtek a témában, a gyakorlatnak állítólag a bőr megújításától, hámlasztástól kezdve a gyulladásos folyamatok enyhítéséig számos jó hatása lehet.

Az Egyesült Államokban a finomított verziót vették át. Ezekben sokszor sört sem mérnek, inkább a lazuláson van a hangsúly, fadézsákban, nyugtató fények és hangok mellett lehet a megszokott módtól eltérően feltöltődni sörrel.

A valódi cseh módit a BBC újságírója próbálta a prágai Chateaux Spa Beerland wellnessközpontban. Itt a vendégek vízzel, komlóval, sörélesztővel és malátával töltött tölgyfa kádakban fürdenek, majd szalmaágyra fekszenek, ami serkenti a vérkeringést. Itt persze természetesen van jó minőségű prágai komlóital, amivel a hagyományos módon, belülről is felfrissíthetjük a szervezetünket.

Forrás: New Atlas
Kép(ek) forrása: Getty Images/Vubaz