Life Fehér Patrik 2024. 06. 16.

Zenével űzik el a randalírozókat a városból

Egy finnországi város hat éve szabadul meg az ott élők idegeire menő fiataloktól úgy, hogy komolyzenét játszik a nyilvános hangszórókon. A módszer bevált.

A komolyzene nem tartozik a közkedvelt zenei irányzatok közé, ettől függetlenül nem állítható, hogy bizonyos korosztályokat taszítana. A finnországi Espoo városában azonban mégis esküsznek rá, ugyanis ezzel sikerült elérniük, hogy az egyik vízparti városrész csendes, nyugodt környékké váljon.

Korábban a Haukilahti negyed lakóinak júniusait megkeserítették azok a fiatalok, akik kiszabadultak az iskolából, és belevetették magukat a nyári szünetbe és ezzel együtt az éjszakáig nyúló zajongásba, bulizásba. Ezen összejöveteleket követően általában összetört üvegeken és széthagyott szeméten csillant meg a másnapi felkelő nap fénye a vízparton. A problémát a helyi hatóságok többféle módszerrel próbálták orvosolni, mielőtt hat éve megtalálták a csodafegyvert, azaz a komolyzenét.

Elsőre furcsán hangzik, de az olyan műveket tartalmazó lejátszási lista, mint a Kék Duna keringő, a Négy évszak vagy az Ave Maria nyilvános hangszórókon történő elindítása elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy elvegye a fiatalok kedvét attól, hogy a környéken töltsék az időt. A rendőrség – akik csak megerősítik, hogy a módszer működik – immár minden évben június elején “felteszi a lemezt” az espooi strandon, távol tartva a fiatalokat.

A helyiek egyébként épp ugyanolyan furcsának találják a módszer sikerességét, mint mi innen a távolból, de a zene őket nem zavarja, annak pedig örülnek, hogy rend van.

A zene bevetése egyébként nem új keletű dolog, ha harcról van szó. Az amerikai hadsereg többször is alkalmazta a hanggal kínzást az elmúlt évtizedekben Panamában az uralkodó rezsim ellen vagy épp a közel-keleti háborúkban, ám ők általában a rockválogatásokhoz nyúltak. Többek között a The Clash, a Van Halen, a U2, a Guns’N’Roses és a The Doors számai is szóltak, ám a csúcsfegyver a Metallicától az Enter Sandman volt: többek között foglyok megtörésére is használták a dalt.

Forrás: Yle
Kép(ek) forrása: Getty Images