Life Fehér Patrik 2024. 06. 18.

Újabb ételek váltak hungarikummá

Három új tétellel 92-re bővült a hungarikumok gyűjteménye, de nőtt a Magyar Értéktár nemzeti értékeinek száma is.

Tudod, mi a közös a kocsiban, a szaloncukorban és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsomban? Valószínűleg tudod már a választ, ha a fenti sorokat olvastad:

mind most lett hungarikum.

A hírt Nagy István agrárminiszter jelentette be június 18-án a Hungarikum Bizottság ülésén, ahol meg is indokolták, mivel érdemelték ki a hungarikum címet a fentebb megnevezett tárgy és az ételek.

Mind közül a kocsi tekint a legnagyobb múltra vissza. Magyar eredetű közlekedési megoldásról van szó, amely már 500 évvel ezelőtt növelte a közúti közlekedés kényelmét és gyorsaságát. A szaloncukor a karácsony elmaradhatatlan részeként kapta meg az elismerést, mely a XIX. századi megjelenése óta a hazai cukrász- és édesipar fontos terméke. A hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom pedig világszerte ismert, kizárólag magyar földeken termesztett paradicsomból készül – tudatta az Agrárminisztérium.

Frissült a Magyar Értéktár is. A felvett új elemek közé tartozik a pápai sonka, amely a pápai húsipar híres terméke, amely mára világhírnévre tett szert. A Magyar Értéktár bővül a déli harangszóval is, amely a nándorfehérvári diadal emlékére elrendelt mindennapi harangszó.

A vigántpetendi templom (Kép: Getty Images)

A déli harangszó is hungarikummá vált – fotón a vigántpetendi templom (Kép: Getty Images)

A Hungarikum Bizottság döntésével 92-re emelkedett a Hungarikum Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktárban pedig 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk számon – közölték.

Forrás: Agrárminisztérium, MTI
Kép(ek) forrása: Nyitókép: azevszaloncukra.hu