Life Kovács Miklós 2024. 06. 27.

Valódi emberi bőrt húznak robotokra a japánok

A robotok bőre már eddig is elég emberszerű volt, de a gyógyulási képesség elérése kiemelten fontos, ezen dolgoznak japán kutatók.

Ennél a hírnél lehetetlen megkerülni a Terminator-filmekhez kapcsolódó hasonlatokat, kikacsintást, hiszen egy generáció fejében megmaradt a kép, ahogy Arnold Schwarzenegger időről időre lekoptatja az általa megformált gyilkos robot emberszerű bőrét, és felsejlik mögötte a hideg, gyilkos fémszerkezet. 

Élő szövet a fémvásznon, ugye. Ezek a jelenetek japán tudósoknak is beakadtak, akik a Tokiói Egyetemen gőzerővel fejlesztik a robotokra illeszthető, élő emberi sejtekből fabrikált bőrszerű borítást. Most munkájukban komoly áttörést értek el, az emberi bőr szerkezetét másoló megoldással jó úton haladnak, a cél pedig a realisztikus mosoly, gesztusok, arckifejezések előállítása. 

Ez a mosoly még nem meggyőző de az irány jó

Ez a mosoly még nem meggyőző, de az irány jó

A modern mesterséges bőrök már eddig is képesek voltak utánozni az emberi bőr számos tulajdonságát, beleértve a rugalmasságot, a textúrát és bizonyos mértékig az érzékenységet is. Azonban még mindig vannak kihívások, például a bőr önregeneráló képességének vagy a verejtékezésnek az utánzása terén. Pont ezért küzdenek élő sejteken alapuló megoldással a japánok, az öngyógyítás fontos mérföldkő lenne.

Jelenleg még inkább hasonlít az anyag egy furcsa, olvadt játékfejre, ami bizarr módon tudja változtatni az alakját. A kutatók szerint viszont ez fogja kikövezni az utat a sokkal realisztikusabb, emberi bőrhöz hasonló borításhoz, ami öngyógyító funkcióval rendelkezik majd, és nem lesz könnyű elszakítani vagy letépni. A laborban előállított mesterséges bőr alapját élő sejtek adják, és ezért nemcsak rugalmas, puha, de gyógyul is, a vágások behegednek, állítják a tudósok.

Az igazán nagy kihívás a bőr fémvázhoz rögzítése, a csapat megpróbálkozott minikampókkal, horgokkal – de ezek a robot mozgása során felsértették a bőrt. Ezen a téren is próbálják az embert utánozni, rekonstruálni, kötőszövetet, elasztikus rostokat, kollagéneket szimulálnak egy speciális gél alkalmazásával. A robot felületébe rengeteg apró lyukat fúrtak, a gél pedig betömíti ezeket a réseket, és ezzel összeköti a két felületet. 

Még hosszú az út a tökéleteshez hasonló robotbőrig

Még hosszú az út a tökéleteshez hasonló robotbőrig

“A bőr természetes rugalmassága és az erős tapadása azt jelenti, hogy együtt tud mozogni a robot mechanikai alkatrészeivel, anélkül, hogy elszakadna vagy leválna” – mondta a kutatás vezetője, Takeucsi Sodzsi professzor. A kutatók szerint még többévnyi kísérletezésre lesz szükség ahhoz, hogy a technológia mindennapi valósággá váljon. A kutatás a robotika mellett hasznos lehet a bőr öregedésének, a kozmetikumoknak és a sebészeti eljárásoknak, köztük a plasztikai sebészetnek a fejlődésében is.

 

Forrás: BBC
Kép(ek) forrása: 2024 Takeuchi et al. CC-BY-ND, Nyitókép: STR/NurPhoto via Getty Images