Life Fehér Patrik 2024. 06. 28.

Lefordítja a szobanövények gondolatait egy új kütyü

Rendkívül népszerűnek bizonyul az eszköz, melynek köszönhetően okostelefonon is követhetővé válik, hogyan él szobanövényünk. A kütyüért a vártnál tízszer többen jelentkeztek.

Négy évvel ezelőtt, amikor a pandémia miatt mindenki a négy fal közé szorult, rengetegen kezdtek valami új tevékenységbe. Ilyen volt például a szobanövények telepítése és gondozása, ami nem feltétlenül olyan könnyű, mint azt sokan gondolják. Ezen változtathat egy új, ígéretesnek tűnő eszköz, amely készítői szerint forradalmasítja a beltéri növények gondozását.

A SmartyPlants gyakorlatilag egy földbe szúrható okoseszköz, mely szenzorainak köszönhetően több körülményt is figyelhet a növény környezetében. Az érzékelők többek között a fényt, a levegő páratartalmát, hőmérsékletét, valamint a talaj nedvességét és tápanyagtartalmát is folyamatosan ellenőrzik, melyekről okostelefonon tájékozódhat a növény gazdája. A telefonos alkalmazáson keresztül nyomon lehet követni a növény életútját is.

A kütyü vezeték nélkül kommunikál, így értesítéseket is küldhet a telefonra, ha ideje lenne pl. meglocsolni a növényt, vagy valamilyen egyéb változásra lenne szükség. A körülmények felméréséből arra is javaslatot tud tenni, mi lenne az ideális szobanövény az adott gazdának, sőt, akár integrálni is lehet egy okosotthon-rendszerbe. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően a legelszántabbak akár automata öntözőrendszert is kiépíthetnek, hogy a szobanövény mindig a legjobban érezze magát.

Az eszközt egy londoni startup fejlesztette, és piacra lépés előtt a közösségi finanszírozó Kickstarter oldalon keresnek támogatókat projektjükhöz. Gyorsan megugrották az általuk kitűzött 5 ezer fontos (2,3 millió forintos) kezdeti célt, érdeklődőkből pedig egyáltalán nincs hiány, napok alatt több mint tízszer annyian vennének a 34 fontba (15 800 Ft) kerülő szerkezetből, ráadásul a legtöbben egyszerre hármat rendelnek.

Forrás: SmartyPlants
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Illusztráció: Getty Images