Life Fehér Patrik 2024. 07. 01.

Működhet az ötlet, amivel lelassítanák a klímaváltozást

Kutatók egy csoportja vadonatúj ötlettel állt elő a klímaváltozás lassítására. Úgy szabadulnának meg a problémát okozó gáztól, ahogy még sosem próbálták nagy léptékben.

A klímaváltozás fő felelőse a szén-dioxid, melynek folyamatosan növekedő részaránya a légkörben egyre csak növeli a Földön a hőmérsékletet, akárcsak egy üvegházban. Nem véletlen, hogy mindenki karbonsemleges szeretne lenni, hiszen tényleg ez az egyetlen megoldás, ha szeretnénk valamennyire élhető formában megőrizni a bolygót a későbbiekre is.

Mire tényleg eljutunk oda, hogy visszafogjuk a szén-dioxid-kibocsátásunkat, még rengeteg üvegházhatású gáz kerül a levegőbe. Jó lenne ezektől megszabadulni, hogy csökkenjen az üvegházhatás, ám csak úgy kipumpálni a világűrbe ezt nem lehet. Máshova azonban talán igen, legalábbis így gondolja egy tudóscsapat.

A Solid Carbon nevű projekt mögött álló, főként kanadai szakemberek szerint a szén-dioxid tárolására kiválóan alkalmas lehetne a tengerfenék: csak bele kéne pumpálni az ottani lyukakba a gázt, mely örökre ott maradna. Arról, hogy ne kerüljön újra felszínre a CO2, a bazaltos kőzetek gondoskodnának, melyekből annyi van a tengerek és óceánok fenekén, hogy a kutatók becslései szerint összesen több üvegházhatású gázt tudnának megkötni, mint amennyit a Föld összes fosszilis tüzelőanyagának elégetésével a levegőbe eregetünk. A bazalt egyébként a benne lévő fémek segítségével köti meg a szén-dioxidot, a gázból pedig ásványok képződnek.

Működhet az ötlet, amivel lelassítanák a klímaváltozást

Persze nem eszik olyan forrón a kását. Egyelőre csak elméletről van szó, melyet ki is kellene még próbálni a gyakorlatban, ráadásul ha tényleg működőképes a terv, akkor sem lesz gyors a légkör karbonmentesítésének folyamata. Magát az ötletet egyébként már 1997 óta fejlesztik, és egy ehhez nagyon hasonló projektet Izlandon már kipróbáltak sikerrel, igaz, csak nagyon kicsiben.

Ahhoz, hogy a nagy karbonmentesítő próba elinduljon, az egyik fő ötletgazda szerint 60 millió dollárra lenne szükségük, ám ez az összeg egyelőre még nem áll rendelkezésükre. Bíznak azonban abban, hogy valaki kisegíti őket átszámítva 22 milliárd forinttal, és egy-két éven belül megmutathatják a világnak, hogy ebben igenis van ráció, és érdemes vele foglalkozni a jövőnk érdekében.

Forrás: Science Alert
Kép(ek) forrása: Getty Images