Life Hirdetés 2024. 07. 02.

Férfias táplálék testnek és léleknek (x)

Ákos mindig rajongója volt a finom ételeknek, és ahogy felnőtt, már nemcsak élvezője, de készítője is lett az igazi gourmet fogásoknak. Gasztrokalandjait váratlan események sora színezte az évek során, így volt miből ihletet merítenie – még a prosztatagyulladásából is receptek születtek.

Mindig is imádtam a konyhában sürgölődni, már gyerekként is anyukám és nagymamám körül lebzseltem, ha ők sütöttek-főztek – meséli a 45 éves férfi. Felnőve aztán rájöttem, hogy a főzés és az étkezés olyan, mint a szex: nagyon élvezetes, ha jól csinálja az ember.

A séfek igenis lehetnek vonzóak

Persze a haverok az elején sokat cinkeltek azzal, hogy a konyha a nők terepe, de én hamar bebizonyítottam nekik, milyen nagyot tévednek. Mint legtöbben, először én is Jamie Oliver show-műsorain „edzettem” magam, de azóta már elképesztően sok férfi gasztrobloggert találunk a közösségi médiában, akiknek meztelenre sem kell vetkőzniük a követőik kedvéért: férfias izmaik és isteni receptjeik anélkül is leveszik a lábukról a nőket. Joe Wicks például nagy példaképem lett: nemcsak a sportot, de a konyhaművészetemet is a segítségével fejlesztettem tökélyre. A srácok pedig hamar felhagytak a szekálással, amikor az első maratonom mellé egy igazi bombanőt is sikerült megnyernem magamnak.

Az edzőteremben és a konyhában is helytállok

Egy évvel ezelőtt aztán gondoltam egy nagyot, és átálltam a peszketáriánus (olyan vegetáriánus, aki a növényi étrend mellett bármely tengeri eredetű táplálékot, tejterméket és tojást is fogyaszthat) étrendre. Már követtem egy ideje Instán Adam Kenworthyt, aki szemet gyönyörködtető, látványos, növényi alapú receptjeivel vált gasztroinfluenszerré, és kíváncsi voltam arra, képes vagyok-e hús nélkül is tartani, sőt fokozni a teljesítményemet. Ekkor már a saját életmódblogom is elég népszerű volt, amelyet először csak az itthon maradt barátoknak kezdtem el írni – mi ugyanis Ausztráliába költöztünk időközben. Ám ekkorra már ismeretlenek is sokan követtek: megfőzték a receptjeimet, és szurkoltak az edzéseimhez, mert tudták, a következő célom az, hogy a kínai nagy falon fussam le a maratont.

Jót enni, jól lenni férfiként is

A döntésemben, hogy ezentúl a növényi táplálkozást részesítem előnyben, egy betegség is közrejátszott. Hónapokig küzdöttem ugyanis a krónikus bakteriális prosztatagyulladással, és az antibiotikumkúra mellett szerettem volna egyéb módon és hosszú távon is tenni valamit, hogy ne újuljon ki a betegség, és megőrizhessem a prosztatám egészségét. A sport adott volt, de kiderült, hogy az ételek szintén segíteni tudnak abban, hogy férfiként is jól érezzem magam. Márpedig a prosztatabarát étkezés csaknem megegyezik a peszketáriánus táplálkozással: a férfiegészség érdekében érdemes csökkenteni a hús- és tejtermékfogyasztást, és előnyben részesíteni az olajos magvakat, a hüvelyeseket, a zöldségeket, a halakat és a szóját, ezek ugyanis csökkenthetik a prosztatabetegségek kockázatát. A betegséggel járó kellemetlen vizelési panaszokban pedig az segített, hogy teljesen kiiktattam a koffein- és alkoholtartalmú italokat és a csípős ételeket, mert azok irritálhatják a húgyhólyagot, ami növelheti a vizelési inger gyakoriságát és a sürgető érzést.

Proxelan: gyógynövényes segítség célzottan a prosztatádra

A blogom követőivel a betegségemet is megosztottam, és legnagyobb meglepetésemre egyszer csak egy csomag érkezett Magyarországról, benne egy doboz Proxelannal. Egy hazai barátom, aki az én hatásomra szintén életmódváltásba kezdett, egy kedves levélben ezt írta hozzá: „Köszönöm a receptjeidet és a jó tanácsokat! Cserébe fogadj el egy dobozt, amely szintén növényi összetevőket tartalmaz, és segíthet a problémádban! Ha beválik, szívesen küldök még, mert hosszú távon is alkalmazható.” Meglepődve olvastam, hogy a vény nélkül kapható, 30 darabos kiszerelésű Proxelan végbélkúp egy helyi kezelésre javasolt orvostechnikai eszköz, amely valóban gyógynövényi kivonatokat és hialuronsavat tartalmaz, amelyek az emésztőrendszert kikerülve, célzottan a probléma forrása közelében szabadulnak fel. A Proxelan összetevői nyugtatják és ápolják a szöveteket, és segítenek a feszülő, pangásos állapot okozta fájdalom, illetve a vizelési zavar enyhítésében. A hazai ajándék és a prosztatabarát étrend nekem segített megszabadulni a panaszaimtól, így idén júniusban már valóban a kínai maratonról és a kínai konyháról írhattam az újabb blogbejegyzéseket.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

 

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL
A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG
KEZELŐORVOSÁT!

Forrás: Phytotec Hungária Bt.
Kép(ek) forrása: Phytotec Hungária Bt.