Life Kovács Miklós 2024. 07. 02.

Megvan a lista: ezek a világ legjobb légitársaságai

Idén is megtudhatjuk, melyik légitársaságokat tartják a legjobbaknak a repülőgéppel utazó tömegek és szakértők. Az élre a korábbi évek győztese tért vissza.

Számos tényező járul hozzá egy kiváló légitársaság sikeréhez – hatékonyság, pontosság, remek fedélzeti snackek és filmválaszték –, de mi lehetne jobb útmutató a legjobbak felé, mint egy ügyfél-elégedettségi felmérés?

A légitársaságokat és repülőtereket értékelő weboldal, a Skytrax közzétette éves légitársasági rangsorát, a World Airline Awards az utasok online értékelései alapján rendezte sorba a cégeket.

Tavaly a legjobbnak járó címet a Singapore Airlines szerezte meg, 2024-re viszont egy másik társaság került az élre, a képzeletbeli koronát a Qatar Airways nyerte el. Ezzel mondhatni helyreállt a világ rendje, hiszen 2023 előtt a Qatar Airways hét alkalommal kapta meg a legjobbnak járó elismerést.

“Ez egy büszke pillanat a Qatar Airways számára, és megtiszteltetés számomra, hogy keményen dolgozó kollégáimmal osztozhatunk ebben az elismerésben” – nyilatkozta Badr Mohammed Al-Meer, a Qatar Airways csoport vezérigazgatója.   

Aki képes megfizetni, az fejedelmi kényelemben repülhet (fotó: Qatar Airways)

Aki képes megfizetni, az fejedelmi kényelemben repülhet (fotó: Qatar Airways)

A második helyen a  tavalyi győztes a Singapore Airlines végzett, a dobogó harmadik fokát pedig az Emirates csípte meg. Az ázsiai és közel-keleti légitársaságok összességében jól szerepeltek, hét helyet szerezve meg a top 10-ben, míg az európai légitársaságok a másik hármat hozták el, így néz ki az első tíz sorrendje.

A világ 10 legjobb légitársasága 2024-ben:

  1. Qatar Airways
  2. Singapore Airlines
  3. Emirates
  4. ANA All Nippon Airways
  5. Cathay Pacific Airways
  6. Japan Airlines
  7. Turkish Airlines
  8. EVA Air
  9. Air France
  10. Swiss International AirLines

 

A teljes top 100-as listát megtekinthetik a Skytrax World Airline Awards weboldalán, de a Wizzairt idén hiába keressük (tavaly a 87. helyet sikerült elérni), idén a hazai kötődésű társaság nem fért be a legjobb százba.

Ez a rangsor nemcsak a légitársaságok teljesítményéről ad átfogó képet, de tükrözi az utasok változó igényeit és elvárásait is. Az ázsiai és közel-keleti légitársaságok dominanciája rámutat arra, hogy ezek a régiók különösen nagy hangsúlyt fektetnek az utasélmény folyamatos fejlesztésére, amit tudatosan hagynak el a fapados társaságok, amelyek egy dologra koncentrálnak: a versenyképes, alacsony jegyárakra. 

Forrás: Skytrax
Kép(ek) forrása: Qatar Airways