Life Fehér Patrik 2024. 07. 03.

Spéci futópályán dőlhet meg Usain Bolt rekordja

Egy brit technológiai cég állítása szerint megalkotta a jövő futópályáját, mely nemcsak a sportolóknak segít a határok feszegetésében, de a nézők is jobban járnak vele.

Ha van sportág, ahol minden körülménynek hatása van a teljesítményre, akkor az az atlétika, és azon belül is a futószámok. Az edzettségi állapoton felül rengeteget számít a szélirány, a sportoló légellenállása, vagy épp az, milyen cipőt visel, melyben magasabbra pattan el a pályától.

Habár a mai napig dőlnek rekordok a futószámokban, már közel sem olyan gyakran, mint régebben. A királykategóriában, a 100 méteres távon Usain Bolt 9,58 másodperces ideje 2009 augusztusa óta megdönthetetlen, míg a női csúcsot (10,49 mp) még 1988-ban állították be.

Ezen rekordok megdöntésében (a sportolók felkészültsége mellett) akár az is segíthet, ha a futópályákat kicserélik. Egy brit technológiai cég, a Feldspar épp egy olyat készít, amellyel terveik szerint kitolnák a sport határait.

A sportolók oldaláról ez annyit jelent, hogy moduláris, vagyis több elemből összerakott pályájuk minden korábbinál jobb lesz az energiavisszaadásban és a konverzióban, azaz a függőlegesen ható erők vízszintes irányúvá alakításában. Ez a jelenleginél nagyobb sebességeket eredményezhet, és közel 60 év után jelentheti az első komolyabb, a pályákat érintő innovációt a Feldspar szerint.

Kép: Feldspar

Kép: Feldspar

A változásból a nézők sem maradnak ki. Tervük ugyanis az, hogy a pályát telepakolják szenzorokkal, melyek olyan adatokat is pontosan feljegyeznek, melyeket a hagyományos kamerák segítségével nem lehet jól megállapítani. Ilyen például a lépéshossz vagy éppen a gyorsulás, melyek segítségével még átláthatóbbá válik egy verseny alakulása. Ezekből az adatokból persze maguk a sportolók és az edzők is tanulhatnak.

Kép: Feldspar

Kép: Feldspar

A cég a tervek szerint még idén végrehajtja az első éles tesztet prototípus-pályáján, 2025-től pedig kezdődhet a gyártás, ha addig minden jól alakul.

Forrás: Feldspar
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images