Life Fehér Patrik 2024. 07. 05.

Ritka képek, felvették egy csillag születését

Szinte még meg sem született az a csillag, melyről nemrég felvételt készített a James Webb Űrteleszkóp. Különös jelenség figyelhető meg a képeken.

A James Webb Űrteleszkópot 2021 karácsonyán azzal a céllal küldték az űrbe, hogy felvételeivel többek között a csillagok kialakulásával kapcsolatos kérdésekre adjon választ az emberiségnek. Munkáját végzi is, a kutatók már kaptak bizonyos válaszokat, elképzeléseikre megerősítéseket az elmúlt évek során, az űrtávcső felvételeinek hála.

Az eszköz által felvett egyik legérdekesebb objektum, az L1527 nevű csillag is segített már néhány nyitott kérdésre választ adni. Ez egy protocsillag, mely bőven születőben van még (mindössze százezer éves), és egészen látványos felvételek készültek róla 2022-ben, illetve most.

A nyitóképen a friss felvétel látható, ez a 2022-es kép. Az eltérő színek a felvételkészítés módjának köszönhetőek

A nyitóképen a friss felvétel látható, ez a 2022-es kép. Az eltérő színek a felvételkészítés módjának köszönhetőek

Az L1527-et nem úgy kell elképzelni, mint a mi Napunkat. Még bőven alakulóban, növekvőben van, energiája pedig nem fúzióból származik, hanem abból, hogy a gravitációs mezeje magához vonzza az anyagokat, azok összenyomódnak, és közben felmelegednek. Ettől világít a csillag. Ha megnézzük a képeket, vízszintesen látható egy fekete sáv – innen szivattyúzza ki az anyagot a csillag.

A csillag fénye rengeteg anyagon is visszatükröződik. Ezek a csillagból lökődnek ki homokórára emlékeztető alakzatban az égitest forgása és a kialakuló erős mágneses mező miatt. A születő csillag tehát egyszerre vonz magához és lök ki magából anyagot: ez a folyamat még jó sok ideig eltart, mire “hagyományos” csillag válik belőle. Ezt követően a várakozások szerint a csillagot körülölelő anyagfelhőből bolygók alakulnak ki, melyek aztán a napjuk körül keringenek majd.

Hamarosan egyébként szabad szemmel is lehet látni egy legalább ennyire látványos égi jelenséget, a részletekről itt olvashatsz:

Kép(ek) forrása: NASA/ESA/CSA/STScI