Life Kovács Miklós 2024. 07. 06.

Nincs szükség lakáskulcsra, ezzel a kütyüvel elég a tenyered

A Philips nemrég több új terméket dobott piacra, amelyek közül kiemelkedik a tenyérazonosítóval ellátott okos zárszerkezet.

Ez az eszköz nem csupán hagyományos kulccsal, PIN-kóddal vagy a Philips mobilalkalmazással működtethető, hanem beépített tenyérszkennerrel is feldobták – ezzel ez a megoldás lett 2024 egyik legfuturisztikusabb módja arra, hogy bejussunk a kecónkba

Így nincs probléma, ha egy görbe este végén valahol a bulinegyed-taxi-gyaloglás háromszögben egy másik dimenzióba kerül a lakáskulcs. A Philips közleménye szerint az egész tenyérlenyomatot vizsgálja a rendszer, így szinte lehetetlen feltörni, rendkívül biztonságos megoldást kínál a bejárati ajtók zárására. A telepítés ugyanolyan egyszerű, mint a legtöbb okoszár esetében, köszönhetően a beépített wifikapcsolatnak. Emellett hangvezérléssel is működtethető az Amazon Alexa és a Google Assistant segítségével.

Nincs szükség házkulcsra, ezzel a kütyüvel elég a tenyered

Az 5000-es sorozat mellett elérhető a Retrofit Lock 3000 sorozat is, amely egy utólag felszerelhető okoszár, mely vezeték nélküli billentyűzettel vagy mobilalkalmazáson keresztül vezérelhető. Az intelligens zárakon túl a Philips bemutatta a 7000-es sorozatú videós kaputelefont is, amely 2K-felbontású felvételeket készít, HDR-támogatással, ultraszéles látószöggel mutatja meg, hogy épp ügynök, rokon, betörő vagy barát áll-e az ajtóban.

Ezek ráadásul nem kiállításra szánt prototípusok, hanem kész termékek. A Philips Home Access 5000 sorozatú tenyérazonosító okoszár ára az amerikai piacon 132 ezer forintnak megfelelő dollár, A Retrofit Lock 3000 átszámítva 94 ezer forint, míg a 7000-es sorozatú okos videós kaputelefon 83 ezer  forintba kerül. Mindhárom termék egy már telített piacra lépett be, ahol olyan versenytársak vannak jelen, mint a Yale, az Arlo és a Ring, de ez csak nekünk, vevőknek jó, ahol erős a verseny, ott csökkenő árakkal és egyre hatékonyabb szolgáltatásokkal tud egy gyártó az élen maradni.