Life Kovács Miklós 2024. 07. 08.

A tudósok rájöttek, miért kapar kanapét a macska

Tudósok minden eddiginél mélyebb betekintést nyertek a házimacskák mindennapjaiba több mint 1200 házi kedvenc tanulmányozásával.

Szétkarmolt asztalláb, összemart kanapé, kibontott párna? Ez a macskák természetes közege, és ezt a népi megfigyelések mellett most tudósok is megerősítették. Dr. Andrea Sanchez, a Banfield Állatkórház állatorvosa korábban elmondta a Business Insidernek, hogy a macskák kommunikáció, nyújtózkodás, karmaik ápolása és területjelölés céljából karmolnak.

Ha azonban szeretnénk, hogy macskánk ne tegye tönkre a lakás berendezéseit érdemes megértenünk a pontos okokat. Egy új tanulmány most további támpontokat kínál a megértéshez.

Tudósok olyan francia macskatulajdonosokat kérdeztek meg, akik mind káros kaparási viselkedésről számoltak be. A vizsgálatban összesen 1211 macska vett részt, a kutatók e-mailben kérdezték ki a gazdákat macskáik napi rutinjáról, szociális viselkedéséről, temperamentumáról, szokásairól és lakókörnyezetéről.

A kutatócsoport megállapította, hogy a természetüknél fogva agresszívebb macskák nagyobb valószínűséggel karmolnak, csakúgy, mint azok, amelyek sokat játszanak és éjszaka hosszabb ideig aktívak. A kutatás azonban azt is kimutatta, hogy nem csak a macska személyisége játszik szerepet.

Nem mindig fér meg egymással macska és gyerek

A macskák környezete is kulcsfontosságú tényezőnek bizonyult. “Figyelemreméltó megállapítás a gyermek otthoni jelenlétének hatása a fokozott kaparási viselkedésre” – írták a kutatók a július 2-án a Frontiers in Veterinary Science folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Kiderült, hogy a macskák – legalábbis ebben a vizsgálatban – nem igazán élvezik, ha gyerekekkel kell osztozniuk az otthonukon.

A gyerekek stresszt okozhatnak a macskáknak, ami aztán gyakoribb és intenzívebb kaparáshoz vezet – állapították meg a kutatók.

Kérdések azonban továbbra is maradtak. Például nem világos, hogy az életkor számít-e – vajon a fiatalabb gyerekek jobban stresszelik-e a macskákat, mint az idősebbek. Valamint érdemes lenne megvizsgálni, hogy számít-e, ki élt először az otthonban.

Ha nem tűnnek el a karcnyomok, még mindig vannak lehetőségek a tudósok szerint.

Fontos, hogy macskánk elegendő szellemi és fizikai aktivitáshoz jusson. A rendszeres, rövid játékidő csökkentheti a macska stresszes állapotát. A kutatók azt is megállapították, hogy a kaparófák csökkenthetik a kaparási ingert, de az elhelyezésük is számít az otthonon belül. A legjobb az állat számára ismert, sokszor látogatott hely környékére tenni ezeket. A szakértők szerint a kaparófa kiképzése sem mindegy, ha a macska függőlegesen karmolja a kanapé oldalát, valószínűleg egy függőleges kaparófát részesít előnyben, ha viszont a szőnyeget vagy a padlószőnyeget karmolja, akkor egy vízszintes kaparópad kell neki.

Forrás: Business Insider
Kép(ek) forrása: Getty Images/bombermoon