Life Fehér Patrik 2024. 07. 09.

Nagymamák mentették meg a kisvárost a hőségtől

A helyi idősek összefogtak, és közös munkájukkal 5 fokkal sikerült lehűteniük a nyári hőségben a főutcát egy spanyol városban. Mindehhez egy hobbi kellett.

Egész Európa nyögi a nyári forróságot, egyre északabbra kell húzódnia az embernek, ha tűrhető körülmények között szeretné tölteni az idejét. A dél-spanyolországi Alhaurín de la Torre lakosságának is megártott a sok a jóból, ezért úgy döntöttek még évekkel ezelőtt, hogy kicsit elviselhetőbbé teszik a körülményeket városukban.

Alhaurín de la Torre (Kép: Getty Images)

Alhaurín de la Torre (Kép: Getty Images)

Főutcájuk fölé árnyékolókat feszítettek ki, ám a mediterrán térség településein többfelé alkalmazott megoldás nagyon nem vált be. A Malagától 11 kilométerre fekvő városban a műanyagból készült elemek csak fokozták a forróságot, mert a meleget nem engedték elszállni.

Ezt követően jutott eszébe egy lelkes helyinek, hogy valami mással is lehetne árnyékolni az utcát. Az idős hölgy többeket is maga köré szervezett, akikkel együtt horgolni kezdett, miután megtanította őket rá.

Velük együtt mindenféle színes-mintás anyagokat készített, melyekből egy egybefüggő árnyékolót csináltak. Szintetikus anyagból készült fonalat használnak, mely elég szellős ahhoz, hogy áteressze a levegőt, így tud szellőzni az utca, de eső esetén nem válik nehézzé és nem szakad le, ugyanis a vizet nem szívja magába. A horgolt tető egyébként 5 Celsius-fokkal hűtötte le az utcát a nyári időszakokban a fedetlen közterekhez képest.

Kép: Getty Images

Kép: Getty Images

A helyiek eleinte nem lelkesedtek az ötletért a Great Big Story beszámolója szerint, ugyanis a horgolt anyagok csak egy nagyon vékony sávot fedtek le az utcában. Később azonban, ahogy az alapanyag mennyisége is nőtt, a helyieknek is jobban tetszett már, hogy mindenféle színes horgolt képekkel fedik be a területet. Manapság egy évben annyi készül, hogy a régebbi, nap által kiszívott darabokat is le tudják cserélni újabb, látványosabb alkotásra.

Forrás: Great Big Story
Kép(ek) forrása: Getty Images