Life Fehér Patrik 2024. 07. 11.

Házat akarnak építeni egy rég elhagyott gyárkéménybe

Különös elképzeléssel tenne valaki hasznossá egy régóta használaton kívül lévő gyárkéményt: lakást építene a belsejébe. Az ötlet nem új, de most végre előrelépés történt az ügyben.

Még 1863-ban épült meg a Barrow Bridge kémény az angliai Bolton városa mellett, egy egykori fehérítőgyár részeként. Mára a 80 méter magas építmény védett nek számít, azonban nem feltétlenül élvez műemlékvédelmet. Ezt jól mutatja, hogy Bolton városvezetése még 2012-ben úgy döntött, hogy ha akad beruházó, az kezdhet valamit az épülettel.

2014-ben volt is valaki, aki terveket nyújtott be a kémény hasznosításával kapcsolatban, de ez csak a napokban derült ki, miután engedélykérelmet nyújtottak be az ötlet tényleges megvalósítására. A reakciók alapján nincs akadálya annak, hogy

a kémény rövidesen lakássá alakuljon.

Annak idején főleg pénzügyi nehézségek miatt nem haladt a projekt, melynek keretében egy futurisztikus üvegszerkezetet építenének a kémény csúcsára. Az ingatlanban három háló- és két fürdőszoba lenne egy nagyobb nappali mellett, a 18 méter magasan lévő bejárathoz pedig egy lift vezetne fel a kémény csövében.

Arról nincs infó, mikorra valósulhatnak meg a tervek, ha egyáltalán tényleg megépül a különleges lakás. Egy biztos, hasonló otthonban nemigen élnek emberek a világon. A szomszédok miatt sem kell aggódni, viszont mindenki számára látható helyen van egy ilyen ház.

Te élnél ilyen helyen? Írd meg nekünk!

Forrás: The Bolton News
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images