Life Fehér Patrik 2024. 07. 14.

Ezeket az infókat a tévében sem hallod az Eb-döntőről

Július 14-én este lezárul a 2024-es foci-Eb. Olyan érdekességeket olvashatsz most nálunk a finálé előtt a meccs kapcsán, melyeket a hagyományos sportlapokban nemigen találsz meg!

Anglia vagy Spanyolország? Erre a kérdésre kíváncsi Európa jelentős része a foci-Eb fináléjához közeledve. Mielőtt eldől, melyik csapat lesz a kontinens legjobbja a következő négy évben, olvasd el alábbi összeállításunkat, melyből számos érdekességet megtudhatsz a csapatokról, illetve magáról a tornáról!

Az alapok

Minden esélylatolgatás alapja a múltbeli eredményekre való visszatekintés. Ha ebből indulunk ki, a spanyolokat esélyesebbnek tekinthetjük, hiszen három Eb-győzelmükkel vezetik is az örökranglistát. Az angoloknak egy Eb-sikere van, és biztosan szeretnének egy helyet javítani a három évvel ezelőtti, otthoni döntős kudarc után.

Ki ér többet?

Ha a jelenkort nézzük, fokmérője lehet az esélyességnek a csapatok értéke. Ebből a szempontból Anglia viszi a prímet: esetükben a leggyakrabban használt 3-4-2-1-es felállásba 1,01 milliárd euró (396 milliárd forint) értékben is összeválogathatna játékosokat Gareth Southgate szövetségi kapitány a Transfermarkt adatai szerint, míg a legértékesebb spanyol 4-2-3-1 értéke “csak” 627 millió euró (246 milliárd forint) lehetne.

Jude Bellingham önmagában 180 millió eurót ér (Kép: Matt McNulty - UEFA/UEFA via Getty Images)

Jude Bellingham önmagában 180 millió eurót ér (Kép: Matt McNulty – UEFA/UEFA via Getty Images)

Furcsa himnuszok

Mindkét nemzet himnusza a különlegesebbek közé tartozik. Az angoloké azért, mert annak a szövege változik a mindenkori uralkodó személyétől függően. Jelenleg ők az “Isten óvja a királyt” sorral zárják a szavalást, míg II. Erzsébet idejében még királynőt mondtak a britek.

A spanyoloknál viszont hiába próbáljuk megérteni, mit énekelnek. Az ő himnuszuknak ugyanis nincs szövege. Francisco Franco diktátor 1975-ig tartó uralma alatt még volt, ám azt a részt törölték a politikus halálával együtt, és azóta sem pótolták semmivel, maradt tehát a dallam.

Kémek az ellenfélnél

Spanyolország jobb helyzetből indul, ha arról van szó, ki ismeri jobban az ellenfél játékstílusát. Válogatott keretük három tagja (David Raya, Marc Cucurella, Rodri) is angol topklubnál játszik. Az angoloknál az egyetlen ilyen játékos a Real Madridot erősítő Jude Bellingham.

114

Ennyi gól született ezen az Eb-n, ez 2,28-as átlagot jelent meccsenként. Ebből a spanyolok neve mellett 11 rúgott és 3 kapott, az angolok oldalán 7 rúgott és 4 kapott gól szerepel.

Rekorddöntők

Több rekord is megdőlt ezen az Eb-n, a történelemkönyvek átírásában pedig mindkét válogatott részt vállalt. Spanyolország lett például az első csapat, mely egy Eb-tornán hat meccsen is nyerni tudott (beleértve a hosszabbításos győzelmet is), míg Lamine Yamal – ahogy az várható volt – az Eb-ken valaha volt legfiatalabb játékos és a legfiatalabb gólszerző is lett. Az angoloknál a már említett Bellingham a valaha volt legfiatalabb, aki elmondhatja magáról, hogy két Eb-n is járt (20 évesen és 353 naposan), miközben mestere, Southgate úgy állhat ki a döntőre, hogy 13 meccses Eb-veretlenségi sorozatát (8 győzelem, 5 döntetlen) nyújthatná a trófea megnyerésével.

Lamine Yamal (Kép: Stefan Matzke - sampics/Getty Images)

Lamine Yamal (Kép: Stefan Matzke – sampics/Getty Images)

A trófea

A spanyolok ismerkedhettek meg először a Henri Delaunay-kupával még 2008-ban. Kapusuk, Iker Casillas lehetett az első, aki játékosként magasba emelte a jelenlegi trófeát, melyet elődjéről mintáztak, de annál 18 cm-rel magasabb és két kilóval nehezebb is: tömege így 8 kg, melyhez 60 cm-es magasság társul. A teljesen ezüstből készült díj a francia labdarúgó szövetség korábbi elnökéről kapta a nevét. Értéke a focistáknak felbecsülhetetlen, de ha pontos számot szeretnénk, mondani, abból indulhatunk ki, hogy a londoni Asprey ékszerészet 30 700 euróért (12 millió forint) alkotta 16 éve a trófeát.

Komoly a tét egy angol cégnél

Korábban már megírtuk, hogy egy luxusmobilokat gyártó cég azt vállalta, ha Anglia megnyeri a foci-Eb-t, ingyen adja milliós készülékeit. Kérdéses, hogy most kinek szurkolnak, a tét mindenesetre komoly – minden részlet itt olvasható:

Kép(ek) forrása: Nyitókép: Michael Regan - UEFA/UEFA via Getty Images