Life Kovács Miklós 2024. 07. 17.

Itt a hátizsákban hordozható műholdas internet

A SpaceX legújabb innovációja, a Starlink Mini, forradalmasíthatja a hordozható internet-hozzáférést, a világ végén is tudja a bitang gyors elérést.

Ez a kompakt műholdas kommunikációs eszköz tényleg hordozható darab, hátra kapva el lehet vele tűnni a vadonban, a sivatagban, a hegyek között, de ha a feltételek adottak, akkor onnan is mehet a TikTok-élő. 

Ehhez a kütyü mellé kell még egy méretes akkumulátor is, azt ugyanis nem tartalmaz a gyári csomag. Az energiatárolónak USB-C kábelen keresztül kell leadnia 100 watt (20 V/5 A) teljesítményt. Az eszköz energiaigénye 20-40 W között változik, így egy 10 000 mAh kapacitású powerbank körülbelül egyórányi működést tesz lehetővé.

Teljesítmény tekintetében a Starlink Mini nem okoz csalódást: akár 100 Mbps átviteli sebességre is képes. Méreteit tekintve kompakt, mindössze 30×26×4 cm, és súlya csupán 1,1 kg, ami kiválóan alkalmassá teszi hordozható használatra.

Az eszköz ára az Egyesült Államokban 599 dollár, ami nagyjából nettó 218 000 forintnak felel meg. Két előfizetési csomag közül választhatnak a felhasználók: a Mini Roam 50 dollárért 50 GB adatforgalmat kínál, míg a Regional csomag 150 dollárért korlátlan adatforgalmat biztosít.

Jelenleg mindkét csomag csak Észak-Amerikában érhető el. A hírek szerint a Starlink Mini hamarosan globálisan is elérhetővé válhat minden olyan országban, ahol a vállalat szolgáltatást nyújt. Ez azt jelenti, hogy a magyar felhasználók számára is megnyílhat a lehetőség a közeljövőben, az európai piacra vonatkozó pontos árazás várhatóan a regionális induláskor válik ismertté.

A SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk X-en közzétett posztjában azt írta, hogy egy Starlink Mini beüzemelése kevesebb mint öt percet vett igénybe.

“Ez a termék meg fogja változtatni a világot” – jelentette ki rá jellemző magabiztossággal Musk.

A SpaceX 2020-as debütálása óta folyamatosan bővítette Starlink hálózatát és termékpalettáját. A vállalat adatai szerint jelenleg körülbelül 6000 Starlink műhold kering a Föld körül, amelyek több mint 3 millió ügyféllel létesítenek kapcsolatot 100 országban. A SpaceX kezdetben a lakossági ügyfeleket célozta meg, de azóta más piacokra is belépett – beleértve a nemzetbiztonsági, vállalati, mobilitási, tengeri és légi közlekedési szektorokat -, ezzel felforgatva a már létező műholdas kommunikációs ágazatot.

Forrás: TechEBlog
Kép(ek) forrása: SpaceX/Starlink