Life Kovács Miklós 2024. 07. 18.

Csontokra költött milliárdokat egy gazdag amerikai

Itt a válasz a kínzó kérdésre: vajon mire költenek a hipergazdagok a jachtokon, luxusvillákon túl? Olyan értelmes dolgokra, mint a dinoszaurusz-csontvázak.

Legalábbis Ken Griffin a Citadel befektetési alap alapítója erre költött el 44,6 millió dollárt, és így tulajdonába került a valaha talált legnagyobb és legteljesebb sztegoszauruszcsontváz. 

Az “Apex” névre keresztelt, 3,35 méter magas és orrtól farokig 8,2 méter hosszú dinoszauruszfosszíliát szerdán árverezték el New Yorkban a Sotheby’s aukcióján, és az eladási ára messze túlszárnyalta a legfeljebb 6 millió dollárról szóló előzetes becsléseket. Így ez a szűk 16 milliárd forint a dinócsontok piacán is őrülten magas összeg. Legutóbb a “Stan” becenévre hallgató Tyrannosaurus rex került a hírekbe,  amikor 2020-ban 1,8 millió dollárért (640 millió forint) adták el.

Fotó: Lev Radin/Pacific Press/LightRocket via Getty Images

Fotó: Lev Radin/Pacific Press/LightRocket via Getty Images

Bár a Sotheby’s nem hozta nyilvánosságra a vevő nevét, a Financial Timesnak Ken Griffin közeli ismerősei megerősítették, hogy ő volt a sikeres licitáló. A Sotheby’s közölte, hogy a vevő egy amerikai intézménynek kívánja kölcsönadni az Apex-et.

Milliárdokat költ különleges történeti emlékekre

Ken Griffin szereti ilyen értékes, ritka tárgyakba forgatni a dollármillióit, 2021-ben 43,2 millió dollárt fizetett az amerikai alkotmány egy korabeli példányáért, amelyet az arkansasi Crystal Bridges Múzeumnak kölcsönzött.

Az Apex csontváz egy hatalmas sztegoszauruszé volt, amely elég hosszú ideig élt ahhoz, hogy az ízületi gyulladás jeleit mutassa. A szinte teljesen ép fosszília 254 eredeti csontelemből áll, a teljes csontváz 319 darabos, így a hiányzó részeket 3D-nyomtatott és szobrászati eljárásokkal pótolták.

(fotó: Lev Radin/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)

(fotó: Lev Radin/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)

A leletet két évvel ezelőtt fedezték fel magánterületen Colorado állam Moffat megyéjében. Cassandra Hatton, a Sotheby’s tudományos üzletágának vezetője szerint az Apex “most beírta magát a történelembe, mintegy 150 millió évvel azután, hogy a bolygónkon vándorolt”. A sztegoszaurusz a világ egyik legjellegzetesebb dinoszaurusza volt, hátán hegyes lemezekkel, hosszú farkának végén tüskékkel, amelyekről úgy gondolják, hogy a ragadozók elleni védekezésre használta őket.

Forrás: Yahoo.com
Kép(ek) forrása: Lev Radin/Pacific Press/LightRocket via Getty Images