Life Fehér Patrik 2024. 07. 22.

A vizeletből készít ivóvizet ez az új ruha

A Dűne-filmekből ismerős megoldással hódíthatják meg a világűrt, hamarosan jöhetnek a vizeletet ihatóvá tévő űrruhák. Ami kifolyik, az később újra befolyik.

Mi történik olyankor, amikor egy űrséta során könnyítenie kell magán egy asztronautának? Furcsa lehet, de a válasz az, hogy bepisilnek – egy hosszabb séta vagy épp javítás, karbantartás során a vécé meglátogatása nem opció. Van erre a célra egy pelenkaszerű rész az űrruhájukba építve, mely az esetek jelentős részében jól végzi a dolgát, de előfordulnak szivárgások, melyek kényelmetlenné teszik a helyzetet.

Hamarosan azonban megszabadulhatnak az űrhajósok a pelenkáktól, hála a Cornell Egyetem innovációjának. Megoldásuk, melyet bevallottan a Dűne-filmekből ismert arrakisi fremenek viselete ihletett, ugyanis egy olyan rendszert tartalmaz, mely újrahasznosítja a vizeletet, tiszta ivóvízzé téve azt. 5 perc alatt fél liter vizeletet is fel tud dolgozni a szűrőrendszer úgy, hogy 87 százalékából víz lesz. A szűrőrendszer bemeneti oldalának kialakítása eltér nőknél és férfiaknál.

Az újítást akár a következő Hold-misszióknál is bevethetik, később a Mars meghódításánal is hasznos lehet majd.

A rendszer vázlatos rajza, hátizsákos formában (Kép: Karen Morales/phys.org)

A rendszer vázlatos rajza, hátizsákos formában (Kép: Karen Morales/phys.org)

A NASA egyébként nem áll rosszul a víz újrahasznosításában. A lebontásra váró Nemzetközi Űrállomáson korábban 93 százalékos újrahasznosítási rátát értek el, de jelenleg már az összes izzadság és vizelet 98 százalékát újra ihatóvá teszik odafenn. Az újítás a jelenlegi rendszerek kiegészítőjeként tovább növelheti a hatékonyséágot.

Forrás: Gizmodo
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images