Life Erdős Norbert 2024. 07. 24.

8 dolog, amit tudnod kell az idei Campus fesztiválról

Elstartolt a 2024-es Campus fesztivál, amelyet olyan környezetben rendeznek évről-évre, ahol nem kell aggódni a fesztiválokra jellemző hőség és por miatt.

Az idei Campus fesztivál július 24-én, szerdán 14 órakor nyitja meg a kapuit a közönség előtt, és július 28-án, vasárnap 11 órakor zár. Ez idő alatt pedig olyan környezetben bulizhatunk, amilyen talán nincs még egy Magyarországon. Alább néhány hasznos dolog, amit mindenképp tudnod kell a 2024-es Campusról, mielőtt belevágsz!

Maradj árnyékban

Nem a Campus hazánk legnagyobb fesztiválja, de valószínű, hogy a legszebb helyszínen van. A debreceni Nagyerdő és a stadion adottságai nemcsak pazar környezetbe helyezik a koncerteket, de a nyári hőségben is kellemes klímát biztosítanak.

Az árnyékos, zöld, parkos területek rengeteg fával rendelkeznek, így a por és a tűző nap nem zavaró. A programhelyszínek többsége járdán megközelíthető, nagyrészt akadálymentesen. Arra viszont készülj, hogy a jegyátvételes konténerek környékén nem sok árnyék van, szóval amikor sorba állsz a karszalagért, nem árt, ha van nálad sapka, napszemüveg és víz.

NO KP!

A fesztiválon kizárólag készpénzmentes formákban lehet fizetni. Szóval vagy feltölthető kártyát igényelsz az arra kijelölt pontokon, vagy érintéses fizetéssel ellátott bankkártyát, telefont, okosórát használsz.

Kinek van ingyen?

A belépés a 2014. június 30-át követően születettek számára ingyenes. A fesztiválon 14 éves korig csak nagykorú felügyelete mellett tartózkodhattok.

Olcsó sör

Manapság egyre több fesztivál kínál megfizethető italt és ételeket a látogatóknak, ez alól a debreceni rendezvény sem kivétel. A Kocsmasport Bázison kedvezményes a sörözés, ott a csapolt sör mindössze 790 Ft lesz. Ez fesztiválárakhoz mérve igen olcsó.

Évfordulók

A tavalyi 15. Campus-születésnap után idén a jubiláló zenekaroké a főszerep. Gondoltad volna, hogy a Tankcsapda és az Animal Cannibals már 35 éve, a Road 20, a Brains pedig 30 éve szaggatja a dobhártyákat? Az Anna and the Barbies 20 éve, az Intim Torna Illegál, a Lazarvs, valamint Szabó Balázs Bandája 15 éve vannak jelen a zenei életben. A Margaret Island és a Lóci Játszik pedig egyaránt 10 éves évfordulóját ünnepli.

Helyszínek

A 4 nap alatt 21 programhelyszín üzemel majd, ahol összesen 295 zenei előadó lép fel, ebből 65 debreceni kötődésű produkció.

Idén nőtt a külföldi előadók száma is: 13 különböző országból 16 nemzetközi fellépő lesz a fesztiválon, köztük olyan húzónevekkel, mint a koszovói származású popdíva Rita Ora, a svéd indie-rock-színtér egyik legismertebb exportcikke, a Mando Diao, a számos alkalommal a világ legjobb DJ-i közé választott, zenei producerként, dalszerzőként és rádiós műsorvezetőként is aktív Martin Solveig, vagy a szakma és a közönség részéről egyaránt ünnepelt belga DJ-páros, Dimitri Vegas & Like Mike.

Vinnéd a gyerekeket is?

A Civil Faluban és Campus Kid Játszóligetben interaktív játékok, látványosságok, népi játszóház és gyerekprogramok százai várják a kicsiket. Idén pedig a fesztivál történetében először a Játszóliget mellett, egy külön teremben 17.00 és 22.00 óra között gyermekmegőrzőt is üzemeltetnek a szervezők, így a szülőknek lehetősége nyílik egy-egy koncert megtekintésére anélkül, hogy közben a gyerekekre kellene figyelni.

Jótékonyság

A Campus Fesztivál minden évben kiáll valamilyen társadalmi ügy mellett. Tavaly a VIP-s támogatói jegyekből 12 millió Ft gyűlt össze, ennek egy részét az elmúlt évekhez hasonlóan a Covid-árvákat támogató Regőczi Alapítványnak ajánlották fel, 5 millió forintot pedig tanszerekre fordítottak. A befolyt összeggel 200 család iskolakezdéséről gondoskodtak. A személyre szabott csomagokat a karitatív testület tagszervezetei juttatták el a kedvezményezetteknek.

Idén Micskó Benjámin részére történik a gyűjtés. Beni 4 éves, Duchenne-féle izomsorvadásban szenved, és a világ egyik legdrágább gyógyszere segíthet csak rajta. Súlyos betegsége miatt 10 éves korára kerekesszékbe, majd a légzőizmok érintettsége miatt lélegeztetőgépre kerülhet. A gyógyulására egyetlen esélye van, ha megkapja időben megkapja a génterápiát, ami 1,3 milliárd Ft-ba kerül.