Life Fehér Patrik 2024. 07. 25.

Ihatóak a pezsgők, amiket a tengerben találtak

Száz palack, legalább 150 éves pezsgő került elő a tenger mélyéről, melyeknek a szakértők szerint semmi bajuk. Egyelőre maradnak ott, ahol vannak.

Még tavaly ősszel bukkant egy lengyel búvárcsoport egy hajóroncsra a Balti-tengeren, a svédországi Öland szigetétől 37 kilométerre délre. Akkortájt azt hitték, hogy egy egyszerű gabonaszállító vagy halászhajó lehetett, amit találtak, ám azóta kiderült, hogy ennél sokkal értékesebb leletről van szó.

A vitorláson ugyanis száz üveg pezsgő, bor, ásványvíz és porcelán is található.

A roncsot felfedező Baltictech nevű cég igazi kincsnek nevezi a találatot, és úgy gondolják, annak idején az orosz cárnak szánhatták a szállítmányt. Hogy mikor süllyedhetett el a hajó, abban az ásványvíz segített: az agyagból készült palackokon a német Selters nevű cég felirata olvasható, ebből sikerült belőni, hogy valamikor 1850 és 1867 között került hullámsírba a hajó. A legvalószínűbb azonban az előbbi dátum: I. Miklós orosz cár 1852 körül ezen a környéken elvesztett egy szállítóhajót, úgyhogy benne van a pakliban, hogy most azt találták meg.

Manapság főleg a szakértők szerint iható pezsgő miatt húzhatjuk fel szemöldökünket a hír hallatán, de akkortájt értékesebb rakománynak számított az ásványvíz. Elődeink szinte orvosságként kezelték, leginkább csak a királyi asztalokon volt megtalálható rendszeresen – írja a BBC. A pezsgő ihatóságát leginkább az befolyásolja, milyen állapotban maradtak a dugók – szénsavra ennyi év távlatából már nemigen kell számítani.

Ami az értékeket illeti, egyelőre minden marad a helyén, a hivatalos körök lefutása után jöhet a tárgyak, vagy épp a roncs szakszerű kiemelése. “170 éve ott vannak már, egy évet még maradhatnak” – mondta a roncskutató cég vezetője a vízfelszín alatt 58 méterrel pihenő italokról.

Forrás: BBC
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images