Life Fehér Patrik 2024. 07. 26.

Ennyibe kerülnek a legdrágább jegyek az olimpiára

A 2024-es párizsi olimpiára visszatérnek a szurkolók is. Mutatjuk, mennyire kell a zsebébe nyúlnia annak, aki a helyszínen szeretne drukkolni a sportolóknak.

Július 26-án, azaz ma hivatalosan is megnyitják a párizsi olimpiát, mely 2016 után az első nyári ötkarikás játékok lesz, ahol teljes létszámmal várják a szurkolókat. A következő hetekben nagyjából tízmillió drukkert várnak a francia fővárosban rendezett sportversenyekre – ebből nyolcmillióan vásárlás útján, kétmillióan pedig szponzorokon, nyereményjátékokon keresztül vagy ajándékjeggyel juthatnak be a megmérettetések nézői közé a The New York Times szerint.

Az olimpia összes eseménye közül belépési szempontból a legdrágább rögtön a program legelején szerepel. A nyitóünnepséget ezúttal egy aréna vagy stadion helyett a Szajna partján rendezik, és kb. 200 ezer embert várnak rá. Számos helyről akár ingyen is láthatják a helyiek és az ott lévők az eseményeket, de a dedikált ülőhelyekért 90-től 2700 euróig (35 ezer – 1,05 millió forint) terjedő skálán árultak jegyeket. Előbbiek persze gyorsan elfogyotak, de a drágábbakból még napokkal a megnyitó előtt is volt néhány.

A kosármeccsek helyszíne az olimpia előtt (Kép: Ni Minzhe/CHINASPORTS/VCG via Getty Images)

A kosármeccsek helyszíne az olimpia előtt (Kép: Ni Minzhe/CHINASPORTS/VCG via Getty Images)

Az ötkarikás játékok másik drága eseménye a záróceremónia, ám itt észrevehetően egy szinttel alacsonyabban mozognak az árak. A 45-1600 eurós (17 – 626 ezer forintos) összegek mögött valószínűleg az állhat, hogy a sportolók közül sincs már mindenki Párizsban ilyenkor, sokan vannak, akik már korábban hazautaznak (és hozzájuk hasonlóan a kísérőik és a szurkolóik is).

A sportágak közül általánosan a labdajátékokra való bejutásért kell a legmélyebben a zsebbe nyúlni. Az aranyérmekről döntő meccsek esetében kicsit kiegyenlítődik a helyzet, de a férfi kosárlabda, a férfi 100 méteres síkfutás vagy épp az úszószámok esetén is 980 eurós (383 ezer forintos) összegért kínálják a legdrágább jegyeket. A pénzért cserébe az eseményhez legközelebbi helyeken felül más nemigen jár.

Természetesen voltak olcsóbb jegyek is ezekre a döntőkre 85-125 eurós (33-49 ezer forintos) áron, de azokat már rég elkapkodták, még úgy is, hogy az eseményektől távolabbi helyekre szólnak.

Kép(ek) forrása: Nyitókép: Zhang Chaodeng/VCG via Getty Images