Life Fehér Patrik 2024. 07. 26.

Ők a legszebb nők a tudomány szerint

Egy ősi matematikai összefüggés segítségével kiszámítható, ki mennyire számít szépnek. Mutatjuk, ez alapján mely hírességek mondhatók a legszebbek.

A szépség relatív, szokták mondani, de vannak dolgok, melyek ősidők óta nem változnak, és nem is fognak. Ilyen az aranymetszés is, mely egy olyan arányosság, mely a természetben és a művészetben is gyakran megjelenik. Azokat a formákat, alkotásokat és természeti jelenségeket, melyben felfedezhető az aranymetszés, ízléstől függetlenül szebbnek látjuk.

Ezt az arányosságot le is lehet írni matematikailag: két rész az aranymetszés szerint aránylik egymáshoz, ha az egész úgy aránylik a nagyobbik részhez, ahogy a nagyobbik rész a kisebbik részhez. Ez az arányszám egyébként kb. 1,618.

Ezzel a Fibonacci-spirállal is szokták szemléltetni az aranymetszés arányszámait (Kép: Getty Images)

Ezzel a Fibonacci-spirállal is szokták szemléltetni az aranymetszés arányszámait (Kép: Getty Images)

Az aranymetszés arányszáma alapján mindenfélét össze lehet hasonlítani mindennel, korábban pl. autókat vetettek így össze egymással, melyik a legszebb. Embereknél is alkalmazható ez, legalábbis egy londoni plasztikai sebészet megpróbálkozott vele: a szebbik nem világsztárjainak arcait elemezték így ki, összevetve az aranymetszés arányait az arcformával, a szemek és szemöldökök elhelyezkedésével, az orr hosszúságával és szélességével, valamint az ajkak alakjával.

Mindezekből százalékos értékeket hoztak ki mindenkinél, aki bekerült a vizsgált sztárok kalapjába. Közülük a legszebbnek a 31 éves brit színésznő, Jodie Comer bizonyult: arca 94,52 százalékban tökéletesnek mondható az aranymetszés szabályai szerint.

Jodie Comer (Kép: Emma McIntyre/WireImage)

Jodie Comer (Kép: Emma McIntyre/WireImage)

Mögé a dobogóra az A kategóriás színésznők táborát erősítő Zendaya (94,37 százalék), valamint a nyitóképen balra látható Bella Hadid modell (94,35 százalék) kerültek. Látszólag egészen eltérő arcformák ezek a legjobb háromban, a matek valahogy mégis kijön.

Zendaya (Kép: Weiss Eubanks/SYNDICATION via Getty Images)

Zendaya (Kép: Weiss Eubanks/SYNDICATION via Getty Images)

A változatosság egyébként a lista első tíz helyére abszolút jellemző, hiszen Beyoncé, Ariana Grande, a nyitóképen jobbra látható Taylor Swift vagy éppen Kim Kardashian arcai merőben eltérnek egymástól, mégis jórészt megfelelnek az aranymetszés szabályainak.

A legszebb arcú híres nők toplistája az aranymetszés szerint:

  1. Jodie Comer – 94,52%
  2. Zendaya – 94,37%
  3. Bella Hadid – 94,35%
  4. Beyoncé – 92,44%
  5. Ariana Grande – 91,81%
  6. Taylor Swift – 91,64%
  7. Jourdan Dunn – 91,39%
  8. Kim Kardashian – 91,28%
  9. Deepika Padukone – 91,22%
  10. Jung Ho-yeon – 89,63%

Nézd meg őket galériánkban is, kattints!

10 fotó megtekintése
Forrás: londonfacialplasticsurgery.co.uk
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Kevin Mazur/Getty Images for Republic Records