Life Fehér Patrik 2024. 07. 28.

Vidéken vagy városban boldogabbak az emberek?

Egy új kutatás megvizsgálta, boldogságunk tekintetében számít-e, hogy vidéken, városban vagy éppen az agglomerációban élünk.

Valószínűleg egyéne válogatja, ki hol érzi magát boldogabbnak. Van, akinek a boldogságához elengedhetetlen a város nyüzsgése és pörgése, míg mások a vidéki nyugalomban találják meg számításaikat. Nem tűnik egyszerű feladatnak egy általános kik a boldogabbak-összegzést összeállítani, ám az Amszterdami Egyetem egyik részlege, mely a városban élők mentális egészségét kutatja, mégis megpróbálkozott ezzel.

A holland szakértők 156 ezer, 40 év feletti brit adatait elemezték, és többek között olyan dolgokat vizsgáltak, mint a szociális elégedettség, a jólét vagy éppen a gazdasági elégedettség. Ezeket összegezve az jött ki, hogy ugyan a városi emberek átlagosan többet keresnek, de

a legboldogabbak az agglomerációban és a vidéken élők.

A városi lakosság egészsége ráadásul rosszabb is, állapították meg.

Érdekes közben azt látni, hogy a világ népessége folyamatosan városokba vándorol. Míg 1910-ben csak a Föld 10 százaléka élt így, 2050-re ez az arány várhatóan 68 százalék lesz. A folyamatban minden bizonnyal nagy szerepet játszanak a már említett jobb pénzkeresési lehetőségek is.

Más kérdés, hogy a pénz képes-e a többi tényezőt egyensúlyozni, ami a boldogságot illeti. Erről is írtunk nemrég:

Kép(ek) forrása: Getty Images