Life Fehér Patrik 2024. 07. 29.

Kulcsfontosságú folyamat állhat le a Földön, és ez jó hír

Nemrég közzétett egy előrejelzést az ENSZ, mely azt állítja, néhány évtizeden belül megállhat a népesség növekedése a Földön.

Jelenleg kb. 8,1 milliárd ember él a Földön, ami szakértők szerint jóval több, mint amennyit bolygónk képes lenne eltartani az erőforrások tartós kimerítése nélkül. Ez a szám még mindig növekszik, de már nem sokáig, és látni a folyamat végét is – legalábbis ezt mondják az ENSZ szakértői friss jelentésükben.

Mint arra rámutatnak, a születésszámok már 1960 óta csökkennek a világban, azonban még mindig pozitív a mérleg. A népességnövekedés motorja jelenleg Afrika, gyakorlatilag már csak ezen a kontinensen haladja meg a születésszám a reprodukciós rátát. Persze itt is megteszi hatását, hogy egyre hozzáférhetőbbé váltak, válnak a fogamzásgátlók, illetve az abortusz intézménye, az egyre fejlettebb oktatás vagy a nők javuló helyzete a társadalomban.

Az ENSZ becslése szerint a következő évtizedekben még továbbra is a népesség növekedésére kell számítani, a folyamat azonban 2084 körül véget érhet: ekkor kb. 10,29 milliárd ember élhet a Földön. Ezzel együtt a népesség is folyamatosan öregedni fog – 60 év múlva a 65 év felettiek száma meghaladja majd a 18 éven aluliakét -, ami érdekes változásokat hozhat világszerte, pl. ami a nyugdíjrendszereket illeti.

Könnyen lehet azonban, hogy ez az előrejelzés nem válik be. Ezt nem az emberek szaporodási kedvének drasztikus megváltozása, hanem a technika és az orvostudomány folyamatos fejlődése hozhatja. Életünket ugyanis folyamatosan könnyebbé tesszük a számos dolgot helyettünk elvégző gépek, rendszerek, robotok és mesterséges intelligencia megalkotásával, egészségünkön pedig egyre modernebb megoldásokkal, eljárásokkal javítunk. Kérdéses, meddig vagyunk képesek kitolni az emberi élet határait – ha jelentősen, akkor borul a jóslat, hiszen később halunk meg, és addig is többen vagyunk a bolygón.

Kép(ek) forrása: Getty Images