Life Fehér Patrik 2024. 07. 29.

Mutatjuk, mennyi pénzt is ér az olimpiai arany

Nálunk viszonylag sokat, más országokban azonban semmit sem kapnak a sportolók az olimpián elért teljesítményük után. Egészen furcsa jutalmakat is osztanak.

A párizsi olimpián a sportolóknak nem feltétlenül csak az élethosszig vagy még annál is tovább tartó dicsőségért érdemes küzdeni. Komoly jutalom is járhat a legjobb eredményekért, mutatjuk is ezeket!

Kezdjük is azzal, mi a helyzet nálunk. Magyarország nemzetközi viszonylatban is elég bőkezűnek mondható, ami a jutalmazást illeti. Egyrészt nálunk a párizsi eredményeket önmagukban is értékelik: az aranyéremért például 55 millió forintos jutalmat kapnak a sportolók, de még egy sportág 8. helyezettje is kap hárommillió forintot. Az összegek ráadásul összeadódnak, azaz aki pl. két számban is aranyérmes lesz, máris 110 millió forinttal gazdagodik.

A magyar csapat első párizsi érmét szerző Muhari Eszter szelfizik a pódiumon (Kép: Sheng Jiapeng/China News Service/VCG via Getty Images)

A magyar csapat első párizsi érmét szerző Muhari Eszter szelfizik a pódiumon (Kép: Sheng Jiapeng/China News Service/VCG via Getty Images)

Helyezés Jutalom
1. hely 55 millió forint
2. hely 39 millió forint
3. hely 31 millió forint
4. hely 23 millió forint
5. hely 15 millió forint
6. hely 12 millió forint
7. hely 6 millió forint
8. hely 3 millió forint

Ezen felül hazánkban létezik az életjáradék intézménye is. Itt már nincs halmozódás: mint a Pénzcentrum írja, akárhány olimpiai arannyal rendelkezik valaki, az összeg, amit havonta megkap, fix. Ez az összeg 2024-ben kedvezmények nélkül havi 418 ezer forint, és a 35 év feletti (ex)sportolók kapják.

A házigazda franciák a legutóbbi elérhető adatok szerint az első három helyezettet díjazzák, mégpedig 80, 40 és 20 ezer eurós (átszámítva 31, 15,5, illetve 7,8 millió forintos) egyszeri összegekkel. Az olimpiákról kivétel nélkül éremesővel távozó Egyesült Államok sportolói 37 500, 22 500 és 15 000 dollárral (13,5, 8,1 és 5,4 millió forinttal) gazdagodnak.

Ebből a szempontból a prímet Szingapúr viszi: ott egy aranyérem helyi szinten is milliomossá teheti az embert, ez átszámítva 268 millió forintot jelent. Ezzel szemben a norvég vagy a brit érmeseknek tényleg csak az ikonstátusz jár: náluk 0 korona, illetve font a jutalom.

Aranyérme mellett egy háromszobás lakásnak is örülhet Jeldosz Szmetov kazah dzsúdós (Kép: Oscar J. Barroso/Europa Press via Getty Images)

Aranyérme mellett egy háromszobás lakásnak is örülhet Jeldosz Szmetov kazah dzsúdós (Kép: Oscar J. Barroso/Europa Press via Getty Images)

A párizsi olimpia az első, ahol bizonyos sportágaknál az érem mellett ténylegesen jár pénzjutalom is. Minden atlétikai szám győztese 50 ezer dollárral (18 millió forinttal) gazdagodik a World Athletics, vagyis a sportági szövetség felajánlásának köszönhetően.

Vannak egészen különleges jutalmak is, melyek nem feltétlenül fejezhetőek ki pénzben. A kazah érmesek például eredményüktől függően kapnak nyereményingatlant. Az aranyérmesek háromszobás, az ezüstöt szerzők kétszobás, a bronzzal hazatérők egyszobás lakás tulajdonosai lesznek. Malajziában egy meg nem nevezett “külföldi” autómárka valamelyik modelljével gazdagodnak a dobogósok, jelentették be még korábban.

A legfurcsább díjat azonban Indonézia adja: 2021-ben a tokiói olimpián aranyérmet szerző tollaslabda-párosuknak öt tehenet, egy húsgolyó-éttermet és egy új házat ígértek 126 millió forintnak megfelelő pénzösszeg mellett.

Forrás: CBS News, Eurosport, Pénzcentrum
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Eurasia Sport Images/Getty Images