Life Kovács Miklós 2024. 08. 05.

Ezekben az országokban élnek a legnagyobb házakban

Ami nálunk már tágas családi háznak számít, az ezekben az országokban csak az átlagos értéket súrolja: ez a legnagyobb átlagházak világlistája.

Váratlan helyen, egy egyedi szőnyegeket árusító weboldalnál állították össze a világ legnagyobb otthonaival rendelkező nemzeteinek listáját. A The Perfect Rug nevű cég elemzése a World Population Review, a Statista, az Eurostat és hivatalos népszámlálási adatokból gyűjtött információkat, hogy megállapítsa, mely országokban találhatók a legnagyobb egycsaládos házak.

“A rangsor az átlagos négyzetméteren alapul, de a tanulmány figyelembe veszi az országonkénti átlagos háztartásméretet, valamint az egy háztartásban élők számára vonatkozó százalékos adatokat, a túlzsúfoltság arányát és a lakástulajdonosok százalékos arányát is” – magyarázta a The Perfect Rug jelentése.

A cég elemzése szerint a világ legnagyobb házaival rendelkező ország top 5-je növekvő sorrendben: Málta, Kanada, az Egyesült Államok, Új-Zéland és Ausztrália.

5 fotó megtekintése

Ausztrália tágas ország, és itt valahogy a házak is hatalmasak, 215 négyzetméteresek az átlagos ingatlanok, amelyeken 2,5 főt magában foglaló háztartás osztozik. Szorosan követi Ausztráliát a közeli Új-Zéland, 202 négyzetméterrel, és 2,67 fős háztartásmérettel. 

200 négyzetméter körül van az átlag

Az Egyesült Államok most a harmadik helyen áll, pedig egy családi ház átlagos mérete 2015-ben, a csúcson 230 négyzetméter volt, ami ma aranyérmet érne. Ezután a méret csökkent, és 2020-ra körülbelül 210 négyzetméteren állapodott meg az átlagos érték, ami a lista készítésének idején már csak 201 négyzetméter, így hajszállal, de Új-Zéland mögé került az USA. Kanadában az átlag körülbelül 180 négyzetméter, 2,45 fős átlagos háztartásmérettel. A statisztikák összefoglalása szerint Máltán az átlagos otthonméret körülbelül 160 négyzetméter, átlagosan 2,85 fős háztartásmérettel.   

Jó viszonyítási alapot ad, ha megnézzük a hazai helyzetet a 2022-es népszámlálás alapján. A magyar lakások átlagos alapterülete 82 négyzetméter, 4 négyzetméterrel több, mint 2011-ben volt. Emellett tovább nőtt a nagy lakások aránya, a 100 négyzetméternél nagyobb alapterületűek 28 százalékot tesznek ki. Száz lakott lakásra 237 lakó jut, 11 fővel kevesebb a 2011. évinél.

Forrás: Neatorama
Kép(ek) forrása: Grace Cary/Getty Images