Life Kovács Miklós 2024. 08. 08.

Megvan a lista: ezek a világ legdrágább városai

A világ legdrágább városainak javát egy országban találjuk, a listavezető páros svájci, Budapest pedig meglepően hátul szerepel.

Az elmúlt pár évben szinte mindenhol emelkedtek a megélhetési költségek, de vannak olyan helyek, ahol tényleg a gazdagok életmódja vált általánossá. Ezek a világ legdrágább városai, ahová a sikeres, komoly egzisztenciával rendelkezők költöznek. Szinte kivétel nélkül lenyűgöző világvárosok, ahol bármi elérhető, de a listán akad pár érdekes név is!

A Numbeo internetes adatbázis félévente közzéteszi a Megélhetési Költségindexét, és a 2024 közepére vonatkozó adatok épp most jöttek ki. Az index olyan tényezőket értékel, mint az élelmiszerek ára, az éttermi étkezés költsége és a helyi vásárlóerő (lényegében azt, hogy mennyire értékes a helyi valuta), és ezeket az adatokat összesítve alakít ki egy átfogó megélhetési költségpontszámot.

Svájc megköveteli a tömött pénztárcát

Ezek alapján melyik városban a legdrágábbak a mindennapok? A top 10-ben az izlandi Reykjavík és a két első kivételével csak egyesült államokbeli helyek szerelnek, Boston az ötödik, San Francisco a negyedik, New York pedig a harmadik helyet foglalja el. Az amerikai városok uralják a listát, de érdemes megjegyezni, hogy ez az index még nem is veszi figyelembe a lakbért. Ha a lakbért is beleszámítjuk, a rangsor még inkább az USA-dominanciát mutat.

Talán nem meglepő, hogy az első Genf lett. Igen, a svájci város 101,7-es összpontszámmal a világ legdrágább városa. Szorosan követi Zürich a második helyen 100,4-es pontszámmal, mindkettő különösen magas pontszámot ért el az élelmiszerek és éttermek árában.

Genf az első helyen (fotó: saiko3p/getty images)

Genf az első helyen (fotó: saiko3p/getty images)

A Nagy Almát (New Yorkot) használják kontrollként az indexben. Ha a lakbért is figyelembe vesszük, Genf a harmadik helyre került, összesen 81,5 ponttal. Ez azt jelenti, hogy általánosságban 18,5 százalékkal olcsóbb ott élni, mint New Yorkban, de bizonyos szolgáltatások drágábbak. Az élelmiszerek pontszáma 111,4, ami azt jelenti, hogy egy bevásárlás a svájci városban jóval többe kerülne, mint New Yorkban, de a lakbér pontszáma mindössze 59,6, így ebből a szempontból sokkal olcsóbb.

Budapest élhetően olcsó

Akár beleszámítjuk a lakbért, akár nem, ha olcsó helyet keres valaki az élethez, úgy tűnik, az Egyesült Államok és Svájc kiesik a kosárból. Budapest viszont nem véletlenül népszerű azok között, akik elérhető áron akarják megélni egy világváros pezsgését, a színes kulturális életet, a magyar főváros ugyanis csupán 117. helyen szerepel ezen a listán, Zágráb, Split, Krakkó is megelőzi, tehát még ezeknél a közép-európai városoknál is olcsóbb itt az élet. 

A világ nagyvárosai között Budapest még mindig olcsó helynek számít (fotó: Rick Neves/getty images)

A világ nagyvárosai között Budapest még mindig olcsó helynek számít (fotó: Rick Neves/getty images)

Íme a világ 10 legdrágább városa 2024-ben

  • Genf
  • Zürich
  • New York
  • San Francisco
  • Boston
  • Reykjavík
  • Washington DC
  • Seattle
  • Los Angeles
  • Chicago
Forrás: TimeOut
Kép(ek) forrása: nyitókép: Getty Images/taranchic