Life Erdős Norbert 2024. 08. 09.

Most már marhahússal készült alkohol is van

A szeszes italok világa egyre változatosabb, a lepárlóüzemek mindig kísérleteznek valamivel. Itt egy gyedi mezcal, amelyet prémium wagyu marhával desztillálnak.

A kaliforniai székhelyű, de mexikói alapanyagokból dolgozó Paquera évek óta elkötelezett a különleges ízvilágú mezcalpárlatok készítése mellett, és ezt díjak is bizonyítják, például a 2023-as San Francisco-i World Spirits Competition versenyen szerzett dupla aranyérem.

Legújabb italuk azonban minden eddigi képzeletet felülmúl: Valentin Orozco Lopez lepárlómester az új ital elkészítés során szabad tartású Tadzsima wagyu marhahúst is bevet, amelyet a montanai Twin Bridges-ben található Arrington Ranch-ről szereznek be. A húst zsineggel lógatják fel a desztillációhoz használt agyagedények fölé, a lepárlás korai szakaszában.

“A wagyu ízei lassan csöpögnek bele az agyagedénybe a mezcal előállítási folyamata során, és elképesztően vajas utóízt eredményeznek”

– nyilatkozta a Paquera Mezcal sajtómunkatársa a Maximnak.

Az új Mezcal Ancestral Wagyuval együtt egy másik új kiadás is érkezik, egy szezonális, kézműves mezcal, amelyet két különböző típusú mangóból készítenek. Mégis a wagyumezcal lehet a leginnovatívabb ital amely mostanában készült a szeszesitalok világában, amely még a legnagyobb mezcal-hívőket is meglepheti.

Most már marhahússal készült alkohol is van

Mi az a mezcal?

A mezcal egy égetett szesz, amelyet a Mexikóban őshonos közönséges agávé erjesztésével és lepárlásával készítenek. A növény Mexikó egész területén terem, ám a leghíresebb mezcalkészítő területek az északi országrészben és a déli Oaxaca államban találhatók. Ma a legtöbb helyen ugyanúgy az agávé piñának (ananász) nevezett, letisztított részéből, és ugyanazzal módszerrel készítik a mezcalt, mint 200 évvel ezelőtt. Mexikóban a mezcalt általában magában isszák, erős, füstös íze van.

 

Bár nem olyan népszerű, mint a tequila (a kék agávé párlata), ennek exportjára is van igény, főleg Japánban és az Egyesült Államokban.

A lepárláshoz használt prémiumminőségű hústól függetlenül egy palack Mezcal Ancestral Wagyu ára nem földöntúli, 230 dollárért lehet beszerezni (83 ezer forint). A mangós változat 109 dollárért kapható (40 ezer forint).

Kép(ek) forrása: Paquera