Life Kovács Miklós 2024. 08. 12.

Bogarak adtak ötletet az apró repülő robothoz

Ahogy megannyi esetben, most is a természet adott mintát egy high-tech fejlesztéshez: bogarakat utánozva repül az apró robot

Vannak kifejezetten kis méretű drónok, amelyek már alkalmasak mentési, felderítési feladatokra, de ebben a méretosztályban a legjobb repülési tulajdonságokat kétség kívül a természetben élő rovarok hozzák. A fedelesszárnyú bogarakat ezért már jó ideje inspirációként szolgálnak a kutatóknak, amikor apró repülő robotokat terveznek.

Svájci és dél-koreai tudósok közös munkájának eredményeképp most úgy tűnik sikerült egyfajta áttörést elérni. Az általuk fejlesztett mikrobot úgy mozgatja szárnyait, mint az orrszarvúbogár. Felszállás előtt a szárnyai szorosan a testhez simulnak, majd ezek mozgatásával képes a levegőbe emelkedni, stabilan repülni, végül azokat visszahajtva leszállni. 

fotó: Hoang-Vu Phan et al

fotó: Hoang-Vu Phan et al

Ez azért nagy felfedezés, mert eddig a behajtás mechanizmusát nem sikerült megvalósítani a robotokkal,  a 18 grammot nyomó, az eredeti bogárnál kétszer nagyobb méretű gép viszont tudja ezt. Rájöttek, hogy az origamihoz hasonló módon behajtogatott hártyás szárnyakat hogyan, milyen izommozgással terítik ki a bogarak, és ezeket a mozdulatokat utánozták a gép esetén. Bogarakról készített lassított felvételek tanulmányozásával figyelték meg ezt a két lépcsőből álló folyamatot, amely segített a robot megépítésében. 

Forrás: Nature
Kép(ek) forrása: nyitókép: sandra standbridge/getty images