Life Kovács Miklós 2024. 08. 12.

Hazánkban készül Európa egyik legjobb pizzája

A hamisítatlan olasz pizza élményét már szinte bárhol megtapasztalhatjuk az öreg kontinensen, az egyik legjobb hely közelebb van mint gondolnánk!

Egy mértékadó, a világ pizzáit és pizzériáit rangsoroló olasz weboldal közzétette a 2024-as európai rangsorát, amiben egy meglepő szabály miatt (részrehajlás kizárása miatt saját pizzájukat nem tesztelik az olaszok) csupán az olyan éttermek szerepelnek, amelyeket Olaszország határain kívül találunk. Tesztjük az olaszok számára szent eledelről szól, így rendkívüli alapossággal állítják fel a listát, ezer kóstoló értékelését felhasználva döntöttek a sorrendről. 

Ha beérjük Európa ötödik legjobb pizzájával, akkor Spanyolországba kell utaznunk, idén a Madridban található Baldoria csípte el ezt az előkelő helyezést. Őket a londoni 50 Kalò előzte meg, ami szegről-végről olasz pizzéria, hiszen az azonos nevű nápolyi étterem egyik kihelyezett alegységéről van szó. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a bécsi Via Toledo Enopizzeria állhatott fel, második helyre a barcelonai Sartoria Panatieri futott be.

A győztes helyre pedig a Michele Pascarella séf által létrehozott Napoli on the Road került, amit Londonban érdemes keresni.

A tavalyi évhez viszonyítva történt némi átrendeződés, akkor a Sartoria Panatieri volt a legjobb egész Európában, a második helyre a koppenhágai Bæst került, harmadik pedig az 50 Kalò lett. 

Budapesti hely stabilan a listán

A 2017 óta évente összeállított listán tényleg az újító szellemet, folyamatos fejlődést felmutató helyek tudnak előrelépni, és azért az első ötvenbe bekerülni is komoly fegyvertény. Szerencsére a listán stabil szereplő egy budapesti pizzéria is, a Lorenzo Giuliani és Riccardo Bianchi vezette Belli Di Mamma.

Nekik már 2020-ban sikerült elcsípni a 44. helyezést, tavaly pedig már a 26. helyre rangsorolták őket. A legfrissebb felmérésen a 35. pozíciót kapták meg, ami azt mutatja, hogy évről évre stabilan elérhető Budapesten az (olaszok szerint) egyik legjobb pizza.

Forrás: 50toppizza.it
Kép(ek) forrása: Massimo Ravera/getty images