Life Kovács Miklós 2024. 08. 18.

Kína szállítódrónokat vetett be a nagy falnál

Peking elindította az első drónos szállítást a kínai nagy fal Bataling elnevezésű szakaszán, a cél a látogatók minél gyorsabb ellátása.

Az újítás lehetővé teszi, hogy a turisták vészhelyzet esetén rövid időn belül hozzáférjenek olyan létfontosságú küldeményekhez, mint például az ivóvíz.

A helyszín a 2023-ban átadott déli kilencedik őrtorony, amely a fal meghosszabbított vonalán helyezkedik el. Jelenleg ez a terület számos rekreációs tevékenységnek ad teret. Azonban a turisták nagy tömege és a helyi kereskedelmi egységek hiánya megnehezítette a látogatók készleteinek pótlását. 

A hiányzó kólaautómaták problémáját végül egy logisztikai céggel sikerült megoldani, amely drónos kiszállítással is foglalkozik.

Ennek eredményeként a kiszállítási pontra érkező turisták okostelefonjukkal egy QR-kódot szkennelve rendelhetnek alkalmazáson keresztül, és a kívánt árucikket – üdítőt, szendvicset, édességet – öt percen belül megkapják. Gyalogosan nagyjából 50 percbe telik, míg az ember eljut a fal ezen részére.

A kiszállításban részt vevő logisztikai vállalat közlése szerint: “A drón visszaúton el tudja szállítani az összegyűjtött szemetet is, ami jelentősen csökkenti a nagy fal karbantartóinak munkaerő-ráfordítását.”

A Bataling tájvédelmi körzet a nagy fal egyik leglátogatottabb része. 1958-ban nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, és azóta több mint 200 millió kínai és külföldi látogatót fogadott.

Forrás: china.org.cn
Kép(ek) forrása: Nyitókép: VCG/VCG Getty Images