Life Erdős Norbert 2024. 08. 19.

Gigászi összeget keresett néhány sportoló az olimpiával

Egy hete zárult le a párizsi nyári olimpia, néhány aranyérmes sportolónak pedig szemtelenül nagy összeget ítélt meg az országa. Na, nem mintha ezzel bajunk lenne, megérdemlik.

Az olimpiai sikerekért járó jutalmak világszerte jelentősen eltérnek, és sokszor nem csak a sportolók teljesítménye határozza meg, hogy mekkora pénzdíjat vihetnek haza. Hongkong és Tajvan különösen bőkezűnek bizonyult, de a nemzetközi összehasonlításokból az is kiderül, hogy egyes országokban még egy aranyérem sem feltétlenül jelent vagyonokat.

A legbőkezűbbnek Hongkong bizonyult, a Kínához a britektől visszakerült városállam két párizsi győztese: a női párbajtőrben diadalmaskodó Kong Man Vaj Vivian és a férfi tőrözőknél címét megvédő Cseung Ka Long – egyetlen elsőségért egyformán 275 millió forintnyi pénzt kapott, míg a legjobban dotált friss olimpiai bajnokok sorában az első tízbe egyetlen európaiként bekerült Léon Marchand-nak, a franciák négy aranyat és összesen öt medált nyert úszójának be kellett érnie 335 ezer euróval (131 millió forint) – emelte ki az insidethegames.biz.

Még rosszabb az összehasonlítás a kínai úszó Csang Jü-fej esetében, aki hat érmével a legtöbb medált szerezte a játékokon, ám így is csak 80 millió forintnyi pénzt keresett ötkarikás csúcsteljesítményével.

Nem minden fénylik, ami arany

Gond van az olimpiai érmekkel! – az Aston Martin ikonikus motorháztető-jelvényeit gyártó cég, a 200 éves múlttal rendelkező Vaughtons felajánlotta, hogy ingyenesen javítja és helyreállítja azoknak az olimpikonoknak az érmeit, akiknek a párizsi olimpián szerzett medáljuk megkopott, bemattult vagy elvesztette fényét. További részletek…

Nála jóval jobban járt a férfias kinézetű tajvani bokszoló, a női mezőnyben engedélyezett indulásával nemzetközi vihart kavart Lin Jü-ting, akinek a szigetország vezetése 6257 millió forintnyi összeggel díjazta az 57 kilósok között szerzett bajnoki címét. A szintén tajvani férfi tollaslabdázó páros, Li Jang és Vang Cse-lin is ugyanakkora jutalmat kapott, miután sikeresen megvédte olimpiai bajnoki titulusát Párizsban.

Hongkong és Tajvan jutalmazási nagyvonalúságát megközelíteni leginkább még a Fülöp-szigetek tudta, amelynek legsikeresebb sportolója, Carlos Edriel Yulo a férfi tornászoknál talajon és ugrásban kiérdemelt aranyérmeiért 143 millió forintnyi pénzdíjat kapott.

Természetesen Magyarország is jutalmazza a hazai sportolókat: az aranyéremért 55, az ezüstért 39, a bronzért 39 millió forintot kapnak a sportolók, de még egy sportág 8. helyezettje is kap hárommilliót. Az összegek ráadásul összeadódnak, azaz aki pl. két számban is aranyérmes lesz, máris 110 millió forinttal gazdagodik.

Idén a magyar küldöttségből 110,89 millióval Csipes Tamara érte el a legnagyobb díjat, ő kajak egyes ezüstöt, páros ezüstöt és négyes bronzot szerzett, a pillangóúszásban 100 méteren aranyérmet, 200-on ezüstöt elért Milák Kristóf 94,27 milliót, a kajak egyesben 6,. párosban ezüstöt, négyesben bronzot elérő Gazsó Alida 84,16 millió forintot gyűjtött.

Valójában ennyit ér egy olimpiai arany

Az 529 grammos aranyérem több mint 95 százaléka ezüst, mindössze 6 gramm aranyat tartalmaz, így az érem kb. 160 millió forintot ér. Viszont ha az egész aranyből lenne, értéke nagyjából 356 millió forint lenne. Utoljára több mint száz éve, 1912-ben készült az aranyérem tényleg csak aranyból.

Kép(ek) forrása: Getty Images/Michael Reaves