Life Kovács Miklós 2024. 08. 22.

Gigantikus méretű gyémántra bukkantak Afrikában

Minden idők második legnagyobb gyémántja, egy 2492 karátos, óriási méretű nyers kő került elő Botswanában, a Karowe bányában.

A kanadai Lucara Diamond cég tulajdonában lévő bányában találták meg a méretes drágakövet, de errefelé akadnak ilyen ritka, értékes találatok: Botswanában pár éve is találtak jelentős értékű gyémántot, 2019-ben például egy 1758 karátos kőre bukkantak ugyanebben a bányában, írta a BBC.

A gyémántot a Lucara modern, röntgennel működő technológiájával találták. A rendszert 2017 óta használják: ezzel azonosítják a nagy méretű köveket, amelyeket a pontos helymeghatározás segítségével egy darabban tudnak kitermelni, így nem törnek össze a fejtési munkálatok során.

Gigantikus méretű gyémántra bukkantak Afrikában

Bár nem közöltek részleteket a drágakő minőségéről, a mérete alapján ez lehet a valaha talált második legnagyobb csiszolatlan gyémánt.

A rekordot az 1905-ben Dél-Afrikában felfedezett, 3106 karátos Cullinan gyémánt tartja, amelynek darabjai a brit koronaékszereket és a néhai II. Erzsébet királynő személyes ékszereit díszítik.

Botswana a világ egyik legjelentősebb gyémántkitermelője. A Lucara szerint a gyémántbányászatból származó bevételek fontos társadalmi-gazdasági előnyöket nyújtanak a dél-afrikai országnak, ebből finanszírozza a helyi infrastruktúra, valamint az oktatási és az egészségügyi rendszer jelentős részét.

Forrás: BBC, MTI
Kép(ek) forrása: Lucara Diamond Corp.