Life Fehér Patrik 2024. 08. 23.

Itt a robot, ami emberien pingpongozik

Kiállnál egy gép ellen pingpongozni? Bizonyos robotok a megfelelő szoftverrel már ideális játszótársak is lehetnek, sőt, sok esetben meg is verik az embert.

Manapság már nemigen lepődünk meg azon, mi mindenre képesek a gépek, illetve a mesterséges intelligencia. Azokban az esetekben viszont kikerekedik a szem, amikor olyan tevékenységek gépi végrehajtásáról beszélünk, melyeket korábban kizárólag emberek végeztek. Ilyen a pingpong is.

A Google Deepmind kutatói most épp ezt valósították meg, mégpedig úgy, hogy mesterséges intelligenciájukkal felvértezték az ABB robotkarját. Ez egy olyan szerkezet, melyet az iparban számos területen alkalmaznak, pl. gyártósorokon, de akár műtéteknél is, ugyanis nagyon precíz műszerről van szó.

A mesterséges intelligencia és a robotkar együtteséből meg is született a gépi pingpongedzőtárs, mely egy több irányba mozgó talapzat segítségével gyakorlatilag emberi módon asztaliteniszezik. Augusztusban az ezzel foglalkozó kutatók közzé is tették, milyen jól is játszik gépük hús-vér emberek ellen.

A robot folyamatosan elemzi az ellenfél mozgását, és villámgyorsan kiszámítja, mi a lehető legjobb lépés, jelen esetben ütés a folytatáshoz, a játék megnyeréséhez. Jelenleg a rendszer a meccsek 45 százalékát képes megnyerni: a kezdőket simán elgyepálta a teszt során, de a haladó játékosok ellen is sikeres volt 55 százalékban. A profik már kifogtak rajta.

Ezzel a fejlesztéssel egyébként nem a pingpongvilágbajnok robot megépítése a végső célja a Google Deepmind kutatóinak. A hosszú távú elképzelés az, hogy számos hasznos területen olyan szintre fejlesszék a gépeket, mint amilyenre az emberek is képesek, így megkönnyítve életünket.

Forrás: designboom
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Illusztráció: Getty Images