Life Kovács Miklós 2024. 08. 27.

Így talál meg mindig a szúnyog, de van ellenszer

A szúnyogok több módszerrel is képesek felfedezni emberi áldozatukat, ezek közül egyet most azonosítottak a kutatók, ami ellen szerencsére akad védekezés is.

A szúnyogok örök társaink nyári estéken, és bárhogy harcolunk ellenük, egy-egy darab mindig megtalálja azt a fedetlen bőrfelületet, ahonnan vért szívhat. A hazai fajok kora reggel és napnyugta után aktívak, és akkor csípnek, de érkeztek olyan új fajok, amelyek viselkedése eltérő.

A meglévő 50 őshonos faj mellé újabb szúnyogfajok érkeztek Magyarországra: az ázsiai tigrisszúnyog, a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog. Az inváziós, idegenhonos fajok gyorsabban szaporodnak és napközben is csípnek, magyarázta Kurucz Kornélia biológus a Kék bolygó című podcastben. 

Így fontos megérteni, hogy miért, hogyan jutnak el hozzánk, és milyen módszerrel találják meg áldozatukat. Eddig is voltak sejtések, de a Nature lapjain megjelent friss kutatás bizonyítja, hogy a szúnyogok bizony “látnak a sötétben” és megtalálnak, ha nem védekezünk. 

Több érzékszervet is használnak

Ehhez pedig észlelési eszközök sorát használják, a kilélegzett levegő szén-dioxid tartalmát is érzékelik, ahogy a bőrfelületről érkező hőt, a szagot és a még a testből érkező párát is észlelik. Az eddigi kutatások szerint bár nem látnak jól, a vizuális észlelés segít nekik abban, hogy elkerüljék a halálos veszélyt, vagyis például azt, amikor egy tenyér nagy sebességgel közeledik feléjük. 

Tíz centiméterről észlelik az emberi bőr által kibocsátott hőt, de az új kutatás szerint nemcsak magát a hőmérsékletet érzékelik, hanem az infravörös sugarakat is, sőt, a támadáshoz egész sor egybeesés kell a kísérlet szerint. 

Ezt csoporttesztel igazolták. Mindkét tesztcsoportban azonos feltételeket teremtettek, de az egyik zónában aktiváltak az emberi bőrt szimuláló termikus infravörös sugarakat. Erre a szúnyogok még nem reagáltak túl intenzíven, hasonlóan viselkedtek a két csoportban. Viszont ahogy az emberi jelenlét egyéb tényezőit is hozzáadták, (a kilélegzett levegőnek megfelelő mennyiségű szén-dioxidot és egy használt kesztyűből származó bőrszagot jutattak be), megduplázódott az érdeklődésük. Tehát az infravörös jelek mellett kell más “igazolás” is a szúnyogoknak a szúráshoz, viszont kulcsfontosságú volt ezek megléte. 

A mérések alapján a tíz centiméteres érzékelési határ itt hetven centiméterre növekedett. A tudósok szerint a védekezés egyik hatékony eszköze lehet a laza, buggyos ruházat alkalmazása. Ez ugyanis nem feszül rá a bőrfelületre, a szövet és a bőr közötti levegős terület így elfedi az infravörös sugarakat, melyeket így nehezebben érzékelnek a szúnyogok. 

Persze a tudósok megjegyezték, hogy a vérszomjas kis rovarokban nem egy inger váltja ki a vadászösztönt, kellenek hozzá a már említett tényezők is, így a legjobb, ha a védekezésünk is többrétegű.

Forrás: Nature
Kép(ek) forrása: Getty Images/ iiievgeniy