Life Kovács Miklós 2024. 08. 30.

121 év után érte el címet egy rejtélyes képeslap

A 20. század elejéről származó képeslap landolt egy pénzügyi intézmény postaládájában, a rejtélyes levél származását, hátterét szép lassan derítették ki szakértők.

Több mint egy évszázaddal ezelőtt egy Ewart nevű egyén feladott egy képeslapot. Az egyik oldalára rövid üzenetet firkantott egy bizonyos Lydia Daviesnek címezve, aki a walesi Swansea-ben, a Cradock Street 11. szám alatt élt. A másik oldalon egy gyönyörű nyomat volt látható egy csillagok alatt álló szarvassal. 

A képeslap elérte végső célállomását – 121 évvel a feladása után.

A Swansea Building Society központi irodájába érkezett, egy pénzügyi intézménybe, amely Davies egykori címén található, és ahol a dolgozók döbbenten találták meg a postai küldemények között. A szokásos levelek között kallódott a régi képeslap, amin Edwin Henry Landseer angol művész 19. századi festményének, A kihívásnak fekete-fehér nyomata látható.

Ewart kézírásos üzenete nehezen érthető kontextus nélkül, de biztosítja a címzettet, hogy van még tíz shilling zsebpénze, és jól van. A titokzatos küldemény bélyegzőjén “AU23 03” olvasható, amiről úgy gondolják, hogy 1903. augusztus 23-át jelenti. A bélyegen VII. Edward képe látható, aki 1901 és 1910 között volt az Egyesült Királyság királya.

“Úgy tűnik, teljesen szokványos darab. Ez olyan képeslap, amilyenből bárki sok példányt találhat egy bélyegvásáron vagy akár jótékonysági boltokban” – nyilatkozta Tracy Coleman, egy bélyeggyűjtőkből és történészekből álló szervezet szakértője. 

A szakértő szerint valaki megvásárolta a képeslapot egy hagyatéki árverésen, és kíváncsi volt, mi történne, ha bedobná egy postaládába. A Royal Mail, az Egyesült Királyság postai szolgáltatója egyetért ezzel az elmélettel.

“Valószínű, hogy ezt a képeslapot visszahelyezték a rendszerünkbe, nem keringett száz évig a postán” – mondja egy szóvivő a nyilatkozatban. “Ha egy tétel a rendszerünkben van, kötelességünk eljuttatni a helyes címre.”

Azóta több új nyom is felbukkant. Népszámlálási nyilvántartások segítségével Andrew Dully, Swansea környéki levéltáros megállapította, hogy egy John F. Davies nevű férfi élt egykor ezen a címen a feleségével és hat gyermekével, a legidősebbet pedig Lydiának hívták, ő 16 éves lehetett, amikor a levél íródott.

Kép(ek) forrása: nyitókép: Getty Images/Uwe Krejci