Life Fehér Patrik 2024. 08. 30.

Jöhetnek az önmegsemmisítő műanyag palackok a jövőben

Tudósok létrehoztak egy olyan újfajta műanyagot, mely az eddigi változatoknál is sokkal gyorsabban lebomlik, és közben a bolygót sem szennyezi.

Világunk egyik hatalmas problémája a műanyag. A mikroszkopikus szinttől kezdve az óceánban úszó kontinensnyi szigetig mindenféle méretben jelen van életünkben, károsítja az egészségünket, és megszabadulni nagyon nehezen tudunk tőle.

Egyetlen reális reményünk azokban a műanyagevő baktériumokban lehet, melyek első csoportját 2016-ban fedezték fel. Ezekből a láthatatlan, plasztikbontó apróságokból azóta többet is találtak, mesterségesen is létrehoztak már ilyen enzimeket, és könnyen lehet, hogy ezek jelentik a műanyag jövőjét is.

Műanyagra ugyanis jelen tudásunk szerint szükség van, azonban egy változtatással minden korábbinál könnyebben, az eddigi 55 napos “csúcs” helyett már egy hónapon belül alatt le lehetne bontani a lebonthatatlannak vélt anyagot. A Kínai Tudományos Akadémia kutatói ugyanis létrehoztak egy olyan műanyagfélét, mely gyakorlatilag magában hordozza azokat az enzimeket, melyek megeszik a műanyagot, belülről felfalva azt a megfelelő időben.

A szakemberek egy PCL nevű, biológiailag lebomló műanyaggal próbálták ki ötletüket. Miután ez az anyag megkezdte bomlását, kiszabadultak belőle a műanyagevő enzimek, felgyorsítva és tökéletesen befejezve ezzel a folyamatot.

Mindehhez a kitalálók szerint nem szükséges extrém magas nyomás és hőmérséklet, mint más, biológiailag lebomló műanyagoknál. A bármikor bekövetkező önmegsemmisítéstől sem kell félni, így alkalmas lehet csomagolóanyagnak is. Mint a kínaiak fogalmaztak, 60 napig áztatták Sprite-ban a műanyagot, problémát pedig nem észleltek.

Forrás: Nature
Kép(ek) forrása: Getty Images