Life Erdős Norbert 2024. 08. 31.

Rossz szokások, amikkel tönkrevágod a késeidet

Akár több tízezer forintot is költhetsz egy csúcsminőségű késre, de ha nem gondoskodsz róla megfelelően, gyorsan elveszíti élét és hatékonyságát.

A legjobb konyhakések is csak annyira jók, amennyire karbantartjuk őket, de ami még rosszabb, bizonyos szokásaink végleg tönkretehetik kedvenc késünket. A konyhakések, mérettől és ártól függetlenül, megérdemlik a figyelmet.

Ha tudod, hogyan használd, mosd, tárold és ápolod őket, sokkal tovább fognak örömet okozni a konyhában. Ugyanilyen fontos az is, hogy tudd, mit ne csinálj velük, mivel egyes szokások visszafordíthatatlanul tompíthatják, vagy akár meg is sérthetik a pengét.

A vágódeszka anyaga

Bár sokféle anyagból készül manapság vágódeszka, nem mindegyik kíméletes a késekhez. A kő, márvány és az üvegfelületű “deszkák” inkább tálalásra valók, mivel ezek gyorsabban tompítják a pengét. A bambusz és a műanyag a legkíméletesebb anyagok, de a legtöbb fa vágódeszka is megfelelően puha ahhoz, hogy ne károsítsa késünk élét.

Fotó: Getty Images/Image Source

Fotó: Getty Images/Image Source

Tárolás

Ez talán a legnagyobb hiba, amit sokan elkövetnek. Ha a kések egymásnak koccanva a fiókban hevernek szanaszét, idővel tompulnak vagy csorbulnak. Ha nem akarsz egy nagy késállványt a pulton tartani, ma már sok stílusos megoldás létezik, például mágneses vagy fiókba illeszkedő, elegáns késtartók.

Fotó: Getty Images/Ekaterina Rekina

Fotó: Getty Images/Ekaterina Rekina

Mosogatógép

Soha ne tedd a késeidet a mosogatógépbe! Ez károsíthatja a nyelüket, és a pengéket sem szabad hosszú ideig vízben hagyni. Ne hagyd őket nedvesen sehol, mert a fém rozsdásodhat. Folyó víz alatt, mosogatószerrel alaposan tisztítsd meg, majd teljesen szárazra törölve tedd el őket.

Fotó: Getty Images/Ragnar Schmuck

Fotó: Getty Images/Ragnar Schmuck

Nem rendeltetésszerű használat

Bár úgy tűnhet, hogy egy éles kés sokféle feladatra alkalmas, csakis élelmiszerek feldolgozására használd őket. Ne vágj velük műanyagokat, kartondobozokat vagy más csomagolóanyagokat, és soha ne használd őket csavarhúzóként vagy feszítő eszközként.

Fotó: Getty Images/Kypros

Fotó: Getty Images/Kypros

Fém dörzsi

A fém dörzsi vagy durva szivacs használata a kés pengéjének tisztítására problémákat okozhat. Használj helyette meleg vizet és puha szivacsot vagy ruhát. Késeid soha nem lehetnek olyan koszosak, hogy ezek ne legyenek elegendők a tisztításhoz.

Fotó: Getty Images/mikroman6

Fotó: Getty Images/mikroman6

Túlélezés

Egy kés élét csak egy bizonyos pontig lehet élezni, és ha továbbra is élezed, csak a pengét koptatod, megrövidítve a kés élettartamát. Tudni kell, mikor elég, és inkább ritkábban élezz.

Fotó: Getty Images/Mint Images

Fotó: Getty Images/Mint Images

Ha ezekre a dolgokra odafigyelsz, késeid hosszú ideig hűséges társaid lesznek a konyhában.

Forrás: cnet.com
Kép(ek) forrása: Getty Images