Life Fehér Patrik 2024. 09. 01.

Munkába állt az első ipari alpinista robot

Újabb veszélyes munkát vállalnak át az emberektől a gépek: bevetették az első robotot, mely a toronyházak ablakait pucolja. Az egyelőre távirányítású gépezet készen áll az önálló feladatvégzésre is.

New York felhőkarcoló-tengerében talán már fel sem tűnik az embereknek, amikor az ipari alpinisták dolgozni mennek, és állványaikban, esetleg beülőikben takarítják a végtelennek tűnő üvegfelületeket. Az 1133 Avenue of the Americas cím alatt található 45 emeletes irodaházban dolgozók talán nem is tudták, hogy munkahelyük éppen történelmet írt, amikor egy nap hús-vér emberek helyett robotok takarították az ablakokat.

Ilyenre korábban még nem volt példa, így természetesen maga az Ozmo automatizált ablaktakarító rendszer is elsőségnek örvendhet. A felépítmény alapját két robotkar adja, melyeknek “kezeibe” takarítóeszközöket applikáltak. A tökéletes feladatelvégzést egy nyomásérzékelő, valamint LiDAR-szenzorok biztosítják. Előbbi azt méri fel, mennyire törékeny az üveg, így a megfelelő erejű víz- és kefenyomást alkalmazza a gép. Utóbbi a helymeghatározásban, az ablak határainak megtalálásában segít.

Munkába állt az első ipari alpinista robot

Jelen pillanatban a rendszert még egy operátor működteti egy számítógép elől a megtisztítandó épület tetejéről, azonban a jövőt teljesen önműködően tervezik. Az, hogy ez a megoldás elveszi az ipari alpinisták állását, lehet egyfajta félelem, de a helyzet az, hogy a szakma nem túl népszerű, nem tolonganak a jelentkezők, másrészt ha beüt a baj egy magas épület falain kívül, inkább egy gép vesszen oda, mint egy ember.

A New York-i bemutató egyébként csak a kezdet volt. A közeljövőben London, Szingapúr és Japán lehet az ablaktakarító robotok következő célállomása, a tárgyalások és a jogi folyamatok már zajlanak ezeken a helyeken.

Forrás: Skyline Robotics