Life Kovács Miklós 2024. 09. 02.

Idén is porrá égett a bánat 15 méteres szörnyetege

Századik alkalommal gyújtották fel a gonoszt, a bánatot megtestesítő 15 méter magas marionettbábút, amely idén sem kerülhette el a sorsát.

A világ tele furcsa, érdekes, gondolatébresztő szokásokkal, ünnepekkel. Keretet adnak az életnek, és segítenek elbírni azt, és nincs olyan kultúrkör, ahol a tűz kimaradna az ünnepi naptárból. A mohácsi busójárás égő koporsójától kezdve  az európai nyári napfordulóhoz kapcsolódó skandináv “midsommer” tűzugrásáig ott van ez az ősi elem.

A modern népszokásoknál is állandó szereplő, amit jól mutat egy igazi új keletű misztikus szertartás, amit kereken száz éve indítottak el az egyesült államokbeli Új-Mexikóban.

1924-ben William Howard Shuster helyi művész találta ki Zozobra alakját, a mumust, a félelmek emberszabású szörnyét, amely születésekor még csak 1,8 méter magas volt és egy kerti partin került elő. 2024-ben viszont, százévesen már 15 méteres Zozobra, akinek minden évben ugyanaz a sorsa. Elpusztítják a lángok. 

1924 óta rendezik meg a Zozobra-fesztivált Santa Fe városában, a 15 méteres szobor idén sem kerülte el sorsát(Fotó: Sam Wasson/Getty Images)

Neve spanyol szó, jelentése fájdalom, szenvedés, komor, gyászos hangulat. 

A művészt az Arizonában élő yaqui indiánok húsvéti szertartása ihlette, amely során Júdás alakját, képmását hordozzák végig a falun egy szamár hátán, majd ahogy azt kell, elégetik. Zozobra picit túlnőtt ezen, ma jelenleg ez a legnagyobb működőképes marionett, fából, papírból, és szövetekből összerakva.

Lelkes önkéntesek segítenek felállítani a méretes szobrot Fotó: Sam Wasson/Getty Images)

Lelkes önkéntesek segítenek felállítani a méretes szobrot Fotó: Sam Wasson/Getty Images)

Mozogva pusztul el

Képes integetni karjával, mozgatni fejét és száját. Testében belek és szervek gyanánt gyújtósként papírhalom kerül, csupa fájdalmas, negatív dologra emlékeztető írás – hitelről szóló számlák, bírságok, válási papírok – melyektől az emberek szeretnének megszabadulni. 

Ellenfele a tűz szelleme, egy hús-vér ember, aki a szertartás csúcspontján meggyújtja a hatalmas szerkezetet. Eredetileg Jacques Cartier profi balett-táncos tűnt fel ebben a szerepben, ő 37 évig formálta meg a tűz szellemét.

Őt egy tanítványa, James Lilienthal követte, aki 30 évig szerepelt, majd lánya vette át a stafétát, ma pedig Santa Fe egyik helyi tehetsége, Helene Luna hozza el Zozobra végzetét. Mint ahogy az idei videón is látható, a tűztáncos feladata nem épp veszélytelen, szó szerint közel kerül a tűzhöz:

A hatalmas bábút hamar felemésztik a lángok, és ezzel az előző időszak bánata, terhei is hamuvá lesznek, amiből kinőhet az új remény, a megújulás ígérete. Erre koccintanak a helyiek, és lélekben készülnek a következő évben begyűjtendő gyújtósra, mert számlák, végzések, behajtásról szóló papírok garantáltan érkeznek majd a következő Zozobra számára.

Forrás: CNN
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Sam Wasson/Getty Images