Life Fehér Patrik 2024. 09. 03.

Denevérek védik a könyveket ebben a könyvtárban

Több száz éve élnek az értékes kötetek között denevérek is egy könyvtárban. Az állatokat nem akarják eltávolítani, sőt, nagyon is hasznos jelenlétük.

A portugáliai Coimbrai Egyetem könyvtárában kb. 60 ezer, több száz éves kötet található. Ilyen gyűjtemény nagy odafigyelést igényel, ha szeretnénk megőrizni az utókornak őket.

Ehhez képest denevérek élnek a könyvtárban, gyakorlatilag a könyvek között.

Kép: AGB Photo Library/Universal Images Group via Getty Images

Kép: AGB Photo Library/Universal Images Group via Getty Images

Az állatok kisebb kolóniáinak már évszázadok óta otthont nyújt a Joanina könyvtár, és ezt igazából senki nem bánja. Biztos bizarr élmény lehet az egyetemisták és a látogatók egy részének, amikor találkoznak egy-egy példányukkal, de éjszakai állatokról lévén szó nem zavarnak senkit.

Az este beköszöntével azonban felébrednek, és fontos munkát végeznek: segítenek a könyvek épségének megőrzésében. A régi köteteknek két nagy ellensége a pára, a nedvesség, illetve a rovarok, molyok. Előbbi kizárásáról az ódon, 1,8 méter vastag kőfalak gondoskodnak, utóbbiról pedig a bőregerek. Az ott élő állatoknak ugyanis éppen rovarokkal (is) táplálkoznak, azaz kiváló kártevőirtók, a könyvekben pedig ők nem tesznek kárt.

Többek között ilyen fajtájú denevérek élnek a könyvtárban (Kép: Getty Images)

Többek között ilyen fajtájú denevérek élnek a könyvtárban (Kép: Getty Images)

A denevérek és a könyvtár kapcsolata persze kompromisszumokkal jár. Ennek első nyoma már a 18. századból származó feljegyzésekben is olvasható. Ekkor a könyvtár ugyanis hatalmas bőrlepleket vásárolt Oroszországból, hogy ezzel takarják le az asztalokat és egyéb bútorokat, védve őket a denevérek ürülékétől. A módszer máig sem változott sokat. A könyveket a denevérek nem tudják bepiszkolni, ugyanis háló védi őket.

Forrás: Atlas Obscura
Kép(ek) forrása: Nyitókép: AGB Photo Library/Universal Images Group via Getty Images