Life Erdős Norbert 2024. 09. 06.

Női énekessel tért vissza a legendás rockbanda

Hét évvel Chester halála után tér vissza a Linkin Park, ráadásul női énekessel erősítettek, és már itt is van az új szám és a hozzá készült videoklip.

Az együttes Chester Bennington halála óta szünetet tartott. 2017. december 17-én valaki arról kérdezte Mike Shinodát (a zenekar rapper-gitárosát), hogy a Linkin Park a jövőben fog e Chester hologramjával fellépni: “Azt nem tehetem. Nem csinálhatok egy hologram-Chestert, srácok. Az borzalmas lenne. Nem tudom, mit fogunk csinálni, de ki fogjuk találni” – válaszolta Shinoda.

És úgy tűnik, ehhez 7 év kellett, a banda most újra összeállt, méghozzá egy női énekessel, Emily Armstronggal kiegészülve. Az énekesnő a Dead Sara frontembereként vált ismertté, és az “arénarock-korszak Janis Joplinjaként” emlegetik. Ezzel együtt Rob Bourdon dobos is távozott a Linkin Parkból, helyét Colin Brittain vette át, aki számos sikeres zenekar, köztük a Papa Roach számára is írt dalokat.

A zenekar újraindítását egy augusztus végén indított visszaszámlálással harangozták be, most pedig, a hivatalos  bejelentéssel együtt megjelent a Linkin Park november 15-én érkező új lemezének – From Zero – első dala is, a The Emptiness Machine, amihez videoklip is készült.

 

Tragikusan távozott az eredeti énekes

Chester Bennington a Linkin Park, valamint az elektrorock Dead by Sunrise, és a frontember Scott Weiland halála után a  Stone Temple Pilots énekese is volt. Benningtont sokan generációja egyik legnagyobb rockénekeseként tartják számon. 2007-ben Bennington 46. lett a Hit Paraders „Heavy Metal’s All-Time Top 100 Vocalists”-ján (minden idők legjobb 100 heavy metal énekese). 2023-ban a Billboard “Minden idők 50 legnagyobb rockénekese” listáján a 34. helyen végzett.

 

Benningtonra 2017. július 20-án reggel találtak rá holtan Los Angeles-i otthonában, az énekes öngyilkos lett. Fiatalon évekig kábítószer- és alkoholproblémákkal küzdött gyermekkori traumái miatt. Halálában szerepet játszhatott, hogy közeli barátja, a Soundgarden-frontember Chris Cornell szűk két hónappal korábban szintén önkezével vetett véget az életének.

 

A nu metal egyik legnépszerűbb zenekaraként berobbant, később alternatív, elektronikus irányba indult Linkin Park eddig több mint 50 millió albumot adott el és két Grammy-díjat nyertek. A 2000-ben megjelent debütáló, Hybrid Theory című albumból világszerte több mint 24 millió példány fogyott, amiért az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetségétől (RIAA) 2005-ben gyémántlemez minősítést kapott. Következő albumuk, a Meteora tovább növelte a csapat népszerűségét és 2003-ban a Billboard 200-as album toplistájának élére került. Az első két album rádióbarát megszólalású nu metal/rap rock stílusa után a 2007-es Minutes to Midnight lemezük komolyabb hangvételű lett, de újra első helyezést ért el a Billboard lemezeladási listáján.

 

A Mike Shinoda, Brad Delson, Dave Farrell, John Hahn, Armstrong és Brittain által alkotott új LP hatállomásos turnéval indít, érintve Los Angelest, New Yorkot, Hamburgot, Londont, Szöult és Bogotát, majd 2025-től indul az igazi zúzás, aktívan fognak koncertezni.

Csütörtökön meghívtak néhány rajongót Los Angelesbe, ahol már az új felállásban játszottak.

Fotók a fellépésről – kattints a képre, galéria nyílik!

8 fotó megtekintése

A koncertet élőben közvetítették, vissza is nézhető: 

 

Kép(ek) forrása: Getty Images/Timothy Norris