Life Kovács Miklós 2024. 09. 08.

A Halál-völgy idén rászolgált kegyetlen nevére

Nálunk is kegyetlen meleget produkált a nyár, de a világ legforróbb területe, a Death Valley Nemzeti Park tényleg rászolgált a pokoli jelzőre 2024-ben.

A helyi tisztviselők ugyanis a mérési adatok alapján megerősítették, hogy ott ez volt a valaha mért legforróbb meteorológiai nyár, 40,3 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklettel. Összehasonlításképpen az augusztusi középhőmérséklet országos átlaga Magyarországon 24,53 Celsius-fok volt.

Fotó: David Toussaint/Getty Images

Fotó: David Toussaint/Getty Images

Tehát nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Halál-völgy rászolgált a nevére, itt tényleg embertelen a meleg, ami most rekord szintet ért el. “Ez felülmúlja a korábbi 40,1°C-os (104,2°F) rekordot, amelyet 2021-ben és 2018-ban mérek” – olvasható az Amerikai Nemzeti Park Szolgálat (NPS) közleményében.

Különleges és veszélyes hely a Halál-völgy

A Death Valley a Föld egyik legforróbb területe, száraz, sivatagos, az éves csapadékmennyiség a völgyben kevesebb mint 50 mm. Nevét 1849-ben, a kaliforniai aranyláz idején kapta bevándorlóktól, akik eltévedtek és majdnem odavesztek a völgyben. A világ valaha mért legmagasabb hőmérsékleti értéke mellet a természeti képződményeiről is híres az itt kialakított nemzeti park, ezek is sok látogatót vonzanak minden évben. Itt van az USA legmélyebben fekvő pontja, 86 m-rel a tengerszint alatt, de akinek van egy csöpp esze, az inkább az enyhébb, téli hónapokat választja túrázásra. 

A fullasztó nyár legkeményebb hónapja kétségtelenül július volt, amely az idei szezon legmagasabb hőmérsékleti értékét produkálta, 54 Celsius-fokkal. Ezt a Furnace Creek-i időjárás-állomáson mérték, ahol 1913-ban a világ valaha mért legmagasabb, 56,7°C-os  hőmérsékletét is rögzítették. Bár 2024 júliusa nem érte el ezeket a magasságokat, mégis a park történetének legforróbb hónapjává vált.

A látogatókat figyelmeztető STOP tábla várja, ami nem ajánlja a délelőtt tíz óra utáni sétát. Fotó: Owen Smith

A látogatókat figyelmeztető stoptábla várja, ami nem ajánlja a délelőtt tíz óra utáni sétát. Fotó: Owen Smith

A hónap során alig enyhült a perzselő időjárás. Amellett, hogy csak hét olyan nap volt, amikor a hőmérséklet nem érte el legalább a 48,9°C-ot, kilenc egymást követő napon  mérték a műszerek a 51,7 Celsius-fokos értéket. 

Aki arra tippel, hogy legalább a sivatagokra jellemző éjszakai lehűlés hozott némi enyhülést, az téved. Itt éjjel is tombolt a pokol, az esti órákban 33,3 Celsius-fok volt az átlagos minimum-hőmérséklet. 

A természet szépsége miatt is vonzó a völgy (fotó: Carlos Fernandez/Getty Images)

A természet szépsége miatt is vonzó a völgy (fotó: Carlos Fernandez/Getty Images)

Az extrém terület vonzza a turistákat, pedig az itteni túrák tényleg halálosan veszélyesek lehetnek. Júliusban egy motoroscsoportot kezeltek a perzselő hőség miatt a Badwater-medence közelében; a csoport két tagja súlyos állapotba került, egyikük meghalt, a másikat kórházba szállították orvosi ellátásra.

Forrás: IFL Science
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Grant Faint/Getty Images